Kodutu mees keeldub papi- ja paberikonteinerit hülgamast

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Kõigile kasutamiseks mõeldud konteineris oli eile pakendeid vähem kui varem, aga Aleksandrile madratsiks rohkem kui küll.
Kõigile kasutamiseks mõeldud konteineris oli eile pakendeid vähem kui varem, aga Aleksandrile madratsiks rohkem kui küll. Foto: Aime Jõgi

Pakendikonteiner Tartu ühe kõige elavama liiklusega tänava ääres ehk Riia 27 parkimisplatsil on kodutule mehele Aleksandrile endiselt sobiv ööbimispaik. Eile kell 8.30 magas ta seal sügavat und ega teinud esimesest ega teisest koputamisest välja. Lõpuks ärkas, kobas telefoni, et näha, mis kell on, ja peitus jope varju tagasi.

Tartu Postimees on kirjutanud Aleksandrist 2. ja 26. aprillil. Lugudes on sõna on saanud politsei Tartu piirkonnavanem Siim Linnard, Eesti Keskkonnateenuste Lõuna regiooni juht Mart Laidmets ja Eesti Pakendiringluse juht Alder Harkmann. Samuti Tartu sotsiaaltööteenistuse juhataja Krislin Aleksandroviene.

Kolmekümnendates Aleksander on sotsiaaltöötajaile tuntud mees, temaga on tegeldud eelmise suve lõpust alates ja teda kõigist öömaja võimalustest teavitatud. Ehkki ta on vastu võtnud ka sotsiaalmajutusteenusele tuleku blanketi, on kõik sinnapaika jäänud ja ta eelistab jäärapäiselt ööbimiskohaks kasutada konteinerit.

Väidetavalt õnnestus sotsiaaltöötajal Aleksandriga viimati rääkida 6. mail. Ta sai olulist infot: peavarjuta inimene võib Tartus pöörduda varjupaika Peetri 16c, kus temaga teevad koostööd sotsiaal- ja tervishoiuosakonna spetsialistid. Sotsiaaltöötaja olevat kirjeldanud ohte, mida konteineris ööbimine kaasa võib tuua: on tuleoht, sest pakendid võivad kellegi äravisatud sigaretist süttida, lisaks võib konteineri tühjendamine ja kallutamine ööbijale viga teha.

Omaette teema on see, et inimesed, kes tulevad pakendeid ära panema, võivad kodutut märgates ehmuda.

«Aga kuidas sa vägisi inimest aitad, võim ei hakka peale,» oli Krislin Aleksandroviene nõutu. Ilmad lähvad aina soojemaks, neid, kes Peetri tänava varjupaigas on regulaarsed öömajalised, jääb vähemaks, mitte ei tule sinna juurde, lisas ta.

Eilehommikune papi- ja paberikonteiner erines varasemast ainult selle poolest, et seda oligi vahepeal tühjendatud ning pakendeid, mille vahele pugeda, kasinamalt kui muidu. Küsimusele, kas Aleksander tõesti ei ole paremat kohta magamiseks leidnud, vastas mees lühidalt: «Seni mitte.» Ühtlasi andis ta oma olekuga märku, et ei sel ega ükskõik mis muul teemal ta vestlust edasi arendada ei soovi.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles