Eesti parim keemiatundja Balti olümpiaadil oli Kaarel Toomet Nõo reaalgümnaasiumist

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Eesti parim esindaja Kaarel Toomet (paremal) koos haridus- ja teadusministeeriumi noorte- ja andepoliitika osakonna juhataja Riina Tamme ning Tartu abilinnapea Meelis Leidtiga.
Eesti parim esindaja Kaarel Toomet (paremal) koos haridus- ja teadusministeeriumi noorte- ja andepoliitika osakonna juhataja Riina Tamme ning Tartu abilinnapea Meelis Leidtiga. Foto: Romet Peedumäe

Tartus peetud 30. Balti keemiaolümpiaadil selgitati välja, kes siit regioonist pääsevad rahvusvahelisele keemiaolümpiaadile Saudi-Araabias. Olümpiaadi esimese koha sai Leedu õpilane Justas Miliauskas. Rahvusvahelisele olümpiaadile pääseb igast riigist neli õpilast. Eesti esindajad on Kaarel Toomet, Lisett-Liis Koorits, Ivan Vnukov ja Karlis Suvi.

30. Balti keemiaolümpiaadi (BKO) korraldamine oli seekord Eesti käes, kes võttis ette mõned uuendused. Esmakordselt jagati keemiaolümpiaadil ülesandeid Tartu ülikooli Moodle’i keskkonnas. Korraldustiim levitas ülesandeid keemiahuvilistele aga Discordi kanalis, kuhu kuulub üle 6000 olümpiaadil osaleja kogu maailmast, see võimaldab huvilistel harjutada ja teemast omavahel kõnelda.

Juubeliolümpiaadiks valmis varasemate Balti keemiaolümpiaadide ülesannete kogumik, mis sisaldab üle 180 teooriaülesande ja on väärtuslik õppematerjal nii õpilastele kui ka õpetajatele. Tartu ülikooli töötajad on aastate jooksul kogumiku tarbeks koostanud ülesandeid energeetikast, mis tegelevad näiteks liitiumiooni ja pliiakude, voolurakkude, kütuseelementide, sisepõlemismootorite ja muude energiaallikate tööpõhimõtetega.

Kolm tihedat päeva

Balti keemiaolümpiaadi esindajad Toomemäel.
Balti keemiaolümpiaadi esindajad Toomemäel. Foto: Romet Peedumäe

Balti keemiaolümpiaad ise jaotus aga kolmele päevale. 4. mail leidis aset avatseremoonia, seejärel võistlesid osalejad neli tundi eksperimentaalvoorus. 5. mail toimus viietunnine teooriavoor, sellele järgnes ekskursioonimäng, kus õpilased pidid vastama keemiaga seotud küsimustele, külastades Tartu linna ning Tartu ülikooli loodus- ja ajaloomuuseumit. 6. mail oli lõputseremoonia ja autasustamine.

Olümpiaadi avamiselt ühispilt enne võistluste algust.
Olümpiaadi avamiselt ühispilt enne võistluste algust. Foto: Romet Peedumäe

Balti keemiaolümpiaadi kineetika, termodünaamika, orgaanilise sünteesi ja analüütilise keemia ülesanded olid raskusastmelt võrreldavad rahvusvahelise keemiaolümpiaadi omadega. Anorgaanilise keemia ülesanded osutusid tavapärasest erilisemaks, seal olid ülesanded tseeriumiühenditest ja mürgistest gaasidest. Tartu ülikooli keemiainstituudi teadlaste ettevalmistatud praktilise vooru ülesanded olid ka kindlasti väga põnevad.

Võistlejad lahendamas praktilisi ülesandeid.
Võistlejad lahendamas praktilisi ülesandeid. Foto: Romet Peedumäe

Eestlastel suurem sõel

Teist aastat järjest valiti Eesti võistkond Balti keemiaolümpiaadile uue süsteemi järgi. Kui varem kutsuti valikvõistlusele sama kalendriaasta kevadise Eesti keemiaolümpiaadi lõppvooru tulemuste põhjal umbes 15 õpilast, siis kahel viimasel korral on valikvõistlus toimunud mitmes voorus.

Esimene valikvõistluse voor oli Tartu ülikooli Moodle’i keskkonnas, sinna kutsuti keemiaolümpiaadi lõppvoorus osalenud, lahtiste võistluste osalejad ja ülejäänud keemiahuvilised.

Teises voorus tuli 40-l valitud õpilasel lahendada teooria- ja praktilise vooru ülesandeid. Nendest selgus 15 võistlejat, kes pidid lahendama kodutöö. Viimaks valiti kaheksa Eesti esindajat Balti keemiaolümpiaadile.

Uus formaat on suurendanud konkurentsi ja paremad tulemused Balti keemiaolümpaadil näitavad, et uus süsteem toimib hästi.

Eesti võistkonnas olid Karlis Suvi Tallinna reaalkoolist (11. kl, õpetaja Andrus Kangro), Kaarel Toomet Nõo reaalgümnaasiumist (10. kl, õpetaja Aivar Vinne), Sander Kaal Gustav Adolfi gümnaasiumist (12. kl, õpetaja Martin Saar), Ardi Raag Tallinna reaalkoolist (12. kl, õpetaja Martin Saar), Ivan Vnukov Tallinna Tõnismäe reaalkoolist (11. kl, õpetaja Lidija Rõbnikova), Lisette-Liis Loorits Tallinna reaalkoolist (12. kl, õpetaja Martin Saar), Karl Johann Külv ja Mihkel Tali Hugo Treffneri gümnaasiumist (11. kl, õpetajad Eha Paabo, Kerli Tali) ning nende mentorid Kristi Koitla ja Andreas Päkk.

Balti keemiaolümpiaadi Eesti parim esindaja Kaarel Toomet koos haridus- ja teadusministeeriumi noorte- ja andepoliitika osakonna juhataja Riina Tamme ning Tartu abilinnapea Meelis Leidtiga.
Balti keemiaolümpiaadi Eesti parim esindaja Kaarel Toomet koos haridus- ja teadusministeeriumi noorte- ja andepoliitika osakonna juhataja Riina Tamme ning Tartu abilinnapea Meelis Leidtiga. Foto: Romet Peedumäe

Erikülaline – Ukraina võistkond

Ukraina võistkond osales Balti keemiaolümpiaadil külalisena. Idee kutsuda ukrainlased võitlema tekkis arutelus Ukraina mentoritega. Kuna olukord Ukrainas on keeruline, Ukraina linnade pommitamine takistab turvaliselt ühes kohas viibida, otsustati keemiahuvilised kutsuda Balti keemiaolümpiaadile. Ukraina võistkond hindas võimalust võistelda, lahendada kvaliteetseid eksperimentaalseid ja teoreetilisi ülesanded ja oli tänulik külalislahkuse üle.

Ukraina külalised võistlusel.
Ukraina külalised võistlusel. Foto: Romet Peedumäe

Balti keemiaolümpiaadi korraldasid koostöös Tartu ülikooli keemiainstituut, Tartu ülikooli füüsikainstituut ja Tartu ülikooli teaduskool. Olümpiaadi toetas haridus- ja teadusministeerium, Tartu linn, Ontic Minerals ja The J. Molner Company.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles