Päevatoimetaja:
Richard Särk

Hiljuti mitme miljoni euro eest laienenud koolimaja vaevab taas ruumipuudus (3)

Copy
Kõrveküla põhikoolil juurdeehitis valmis 2021. aasta jaanuaris ning õpilased said siis kolida moodulklassidest koolimajja. Nüüd on jälle oht, et õpilastel tuleb minna tagasi moodulmajja.
Kõrveküla põhikoolil juurdeehitis valmis 2021. aasta jaanuaris ning õpilased said siis kolida moodulklassidest koolimajja. Nüüd on jälle oht, et õpilastel tuleb minna tagasi moodulmajja. Foto: Kristjan Teedema

Tartu vallas Kõrvekülas pääsesid õpilased 2021. aasta jaanuaris moodulmajadest uude koolimajja, mille ehitamiseks kulus ligi kaheksa miljonit eurot. Kuid leevendust jätkus vaid kolmeks aastaks – Raadi, Vahi ja Kõrveküla piirkondade elanike hulga kiire kasvu pärast pitsitab Kõrveküla kooli taas ruumikitsikus ning väidetavalt puksitakse samas hoones tegutsev valla muusikakool sealt välja. 

Sel nädalal rääkis Tartu valla muusikakooli direktor Ele Sonn Tartu Postimehele, et vald otsib Kõrveküla põhikooli ruumipuuduse tõttu muusikakoolile uusi ruume. Arutluse all oli ka peatselt valmiv klaasfassaadiga büroohoone kohe Kõrveküla kalatööstuse kõrval. Sonni sõnul pole aga büroohoone muusikakoolile siiski sobiv, sest on ehitatud hoopis teisel otstarbel. 

Ruumipuudus kimbutab tõesti mõlemat kooli, tõdes Tartu vallavanem Jarno Laur. Praegu on osa valla muusikakoolist põhikooliga ristkasutuses. See tähendab aga, et muusikakoolis algavad tunnid hiljem ning see seab piirid huvihariduse pakkumise võimalustele.

Laur rääkis, et muusikakool on ammu soovinud suurendada vastuvõetavate laste hulka, aga kuna ruumi pole, siis on see olnud võimatu. «Praegu on valla muusikakooli sissepääsemiseks latt väga kõrgel,» lisas vallavanem. 

Tartu vallavolikogu maikuisele istungile esitab vallavalitsus eelnõu, milles pakutakse välja koolimaja ruumipuuduse lahendamiseks soetada moodulmaja. Laur selgitas, et muusikakoolile ruumide rentimine poleks majanduslikult kasulik, vaid suur kulu. 

Vald loodab probleemi leevendada 2025. aasta sügisel valmiva Raadi hariduskeskuse lasteaia hoonega. «Soovime, et Raadi lapsed käiksid Raadi koolis ja Kõrveküla koolis jääb lapsi siis vähemaks,» selgitas vallavanem. Ülejärgmisel õppeaastal on kavas võtta Raadi kooli vastu kolm esimest klassi.

Raadi kool alustabki algusest, mis tähendab et vanemaid lapsi sinna ümber ei tõsteta. Uuel õppeaastal kavatseb vald avada uues hariduskeskuses kuus lasteaiarühma, kaks lasteaia tasandusrühma ning kuus rühma jääb Raadi kooli kasutada. 

Raadi hariduskeskuse ümber on samuti olnud poleemikat ning veel mõni aeg tagasi ei olnud kindel, kas uus lasteaed/kool valda üldse tuleb. Laur märkis, et valla suur laenukoorem ei ole saladus, aga siiski on võimekus ehitada valmis lasteaia hoone. 

Raadi hariduskeskus koosneb kolmest osast: kool, lasteaed ja spordihoone. 2025. aasta sügiseks on kavas ehitada vaid lasteaed, mille ruume hakkab kasutama esialgu ka kool. 

Laur märkis, et valla lasteaedadest läheb sel ja järgmisel õppeaastal palju lapsi kooli ning seetõttu suureneb vajadus esimeste klasside järele ja leeveneb kohtade puudus lasteaias.

Vallavanem loodab, et viie aasta pärast, mil Raadile oleks vaja põhikooli, on vallal võimekus ehitada valmis ka koolimaja. Selleks on kaks võimalust: kas valla laenuvõimekus suureneb pidevalt kasvava elanike hulga arvelt või kirjutatakse vastavaid projekte toetuste saamiseks.

Laur lisas, et mõni väiksem vald sellist laenukoormat omale lubada ei saaks. «On oluline, et suudame ja tohime võtta laenu sada protsenti oma põhitegevuse tuludest,» täpsustas ta.

Tagasi üles