Tartu tervishoiu kõrgkoolis kuulutati aasta õeks Ave Vaidla ja hooldustöötajaks Selve Õis

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Aasta parimad: õde Ave Vaidla (vasakul) ja hooldaja Selve Õis.
Aasta parimad: õde Ave Vaidla (vasakul) ja hooldaja Selve Õis. Foto: Kairi Naha

Tartus rahvusvahelisele õdede päevale pühendatud konverentsil valis Eesti õdede liit aasta õeks Ave Vaidla Põhja-Eesti regionaalhaiglast ja aasta hooldustöötajaks Selve Õie, kes töötab Pärnu haiglas. Aasta teoks sai 2023. aastal korraldatud suurkonverents «MEIE 100».

Eesti õdede liidu presidendi Anneli Kannuse sõnul on õenduse alustalad inimestest hoolimine ja koostööoskus ning just neid väärtusi kannavad kõik kolm laureaati.

Õde Ave Vaidla.
Õde Ave Vaidla. Foto: Kairi Naha

«Aasta õde Ave Vaidla on oma töös kirglik ja pühendunud ning oskab märgata, väärtustada ja austada teiste inimeste tundeid,» iseloomustas ta. «Aasta hooldustöötaja Selve Õis on südamlik, lahke ja usaldusväärne töötaja, lisaks laia silmaringiga.»

Ave Vaidla töötab Põhja-Eesti regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiapolikliinikus onkoloogiliste ja hematoloogiliste patsientide nõustajana ning veenipordi õde-nõustaja ja koolitajana.

Veeniport ehk implanteeritud reservuaariga tsentraalveenikateeter on meditsiiniline seade, mis paigaldatakse naha alla, et tagada pikaajaline juurdepääs veresoonkonnale ravimite manustamiseks.

Nii patsiendid kui ka kolleegid hindavad kõrgelt Ave Vaidla pühendumust ja empaatilisust. Tema südameasjaks ja ametialaseks missiooniks on koolitada võimalikult palju kolleege selleks, et patsiendid ei peaks veenipordi hoolduseks spetsiaalselt Tallinna tulema.

Hooldustöötaja Selve Õis.
Hooldustöötaja Selve Õis. Foto: Kairi Naha

Ave Vaidla on Eesti õdede liidu usaldusisik ja olnud aastaid õdede liidu pädevuse hindamise komisjoni liige. Vabal ajal panustab ta teistegi organisatsioonide tegevusse, nagu Eesti onkoloogiaõdede ühing, Eesti patsientide esindusühing, Eesti leukeemia- ja lümfoomihaigete liit, Eesti vähiliit ja Eesti hemofiiliaühing.

Aasta hooldustöötajaks nimetatud Selve Õis töötab hooldajana Pärnu haiglas. Kolleegid peavad teda vaieldamatult üheks kõige kohusetundlikumaks ja vastutulelikumaks töötajaks. Kaastundlikkus, sõbralikkus ja usaldusväärsus on temast teinud väga hinnatud kaaslase rasketes valvetes. Oma hooldajatöös on ta lahke, hooliv ja sõbralik. Tema aastate jooksul omandatud oskused ja läbitud koolitused tunnistavad pühendumist valdkonnale ja tahet ennast erialaselt arendada. Suure huviga võtab ta osa koolitustest, loengutest ja tegevustest väljaspool haiglat.

Koostöökonverents «MEIE 100»

Aasta teoks valiti õendusvaldkonna koostöökonverents «MEIE 100», millega tähistati eelmisel aastal nii koostööd erialaliitude vahel kui ka Eesti õdede liidu sajandat sünnipäeva.

Tervishoius on oluline erialadeülene koostöö. Kunagi varem ei ole nii palju erinevaid kutse- ja erialaliite ning ühinguid koos tegutsenud ühe eesmärgi nimel ja toonud kokku kaheks päevaks Alexela kontserdimaja täissaali, nagu see oli eelmisel aastal.

Enam kui 600 inimest sai osa Eesti tervishoiu praktikute ettekannetest. Tulemus on kindlasti parem koostöös kui üksinda tegutsedes.

Koostöönverentsi korraldajad Anneli Kannus, Ulvi Tasane, Aleksei Gaidajenko ja Gerli Liivet.
Koostöönverentsi korraldajad Anneli Kannus, Ulvi Tasane, Aleksei Gaidajenko ja Gerli Liivet. Foto: Kairi Naha

Tasub meenutada tollel konverentsil kõlanud Eesti Vabariigi presidendi Alar Karise sõnu. «Kuna teil on kõige tihedam ja lähedasem kontakt inimestega, langeb teile ka vastutusrikas roll paljude terviseväljakutsete lahendamisel,» ütles ta. «Räägime vaimsest tervisest, tervislikest elustiilivalikutest, aktiivsest vananemisest. Olete tihti esimesed, kes saavad märgata ja sekkuda. Esimesed, kelle poole pöördutakse. Esimesed, kes on haavatavatel hetkedel inimese kõrval.»

Aasta õe ja aasta hooldustöötaja tiitli laureaadid valib Eesti õdede liidu volikogu salajasel hääletusel. Kandidaate saavad esitada kõik Eesti õdede liidu liikmed. Hinnatakse koostöövalmidust, toimekust, abivalmidust ja panust nii liidu tegevusse kui ka elanikkonna heaks.

Tartu teema: õed – jõud majanduses

Eesti õdede liidu 10. mail Tartu tervishoiu kõrgkoolis peetud konverentsi teema «Meie õed, meie tulevik, hoolivuse jõud majanduses» sidus aga omavahel õenduse ja majanduse mõõtme.

Raha ja õdede hulgast rääksid nii tervisekassa juhatuse liige Pille Banhard kui ka tervise arengu instituudi juht Annika Veimer.

Tervishoiuteenuste kvaliteedist kõneles riigikontrolli audiitor Thea Teinemaa ning õdede puuduses tervishoiuvaldkonna väljakutsetest sotsiaalministeeriumi asekantsler Anniki Lai.

Samuti tegid mitmed tervishoiujuhid eriõeteemalisi esitlusi – kohal olid nii Põhja-Eesti regionaalhaigla, Tartu ülikooli kliinikum kui ka Ida-Viru keskhaigla.

«Õendus on tervishoiu selgroog, sest õdesid on tervishoiutöötajate seas enim,» ütles ka Eesti õdede liidu asepresident Gerli Liivet. «Ülemaailmselt on õed need, kes hoolitsevad patsientide eest. Siiski seisame ühiskonnas sageli silmitsi nii rahaliste piirangute kui ka ebapiisava tunnustusega. Soovime näidata, kuidas strateegiline investeering õendusse võib tuua märkimisväärset majanduslikku ja ühiskondlikku kasu.»

Eesti õdede liit on suurim õendustöötajate kutseorganisatsioon Eestis. Liit on seadnud oma eesmärgiks elanikkonna tervise, õendustöötajate kutse arengu ning inimeste terviseteadlikkuse edendamise. Eesti õdede liit osaleb rahvusvahelise õdede nõukogu ja Euroopa õdede nõukogu tegevuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles