150 aastat tagasi sündinud Karl Menning hoiab tänini Vanemuisel silma peal

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Karl Menningu skulptuur Vanemuise suure maja kõrval.
Karl Menningu skulptuur Vanemuise suure maja kõrval. Foto: Margus Ansu

Vanemuise terrassil seisab pronksist vurrukandja, kelle pintsaku seljale on lõigatud tema nimi Karl Menning. Räägitakse, et kui ta seisab esietenduse ajal seljaga teatri poole, ei oota uut lavastust ees hea vastuvõtt, kui ta aga vaatab esietenduse ajal Vanemuise poole, läheb lavastus menukalt. Menning on asjatundja, oli ta ju kutselise Vanemuise esimene juht. 11. mail möödub tema sünnist 150 aastat.

Teatrijuhi, lavastaja, kriitiku ja diplomaadi Karl Menningu pronksskulptuuri on modelleerinud Mare Mikoff. Augustis 2006 Eesti kutselise teatri sajanda aastapäeva tähistamiseks paigaldatud ja avatud kujul on kaalu pisut alla 300 kilo ja kõrgust pealaest tallaalusteni 2,2 meetrit. Kuju suurimaid iseärasusi on võimalus teda terasest alusel ringi keerutada.

Eesti teatriliidu andmeil lõpetas Karl Menning (11. mai 1874 Tartu – 5. märts 1941 Tartu), kelle isa oli majaomanik ja veovoorimees, pärast gümnaasiumis õppimist 1902. aastal Tartu Ülikooli usuteaduskonna, seejärel õppis lavastamist Münchenis, Viinis, Pariisis ning lõpuks aastail 1905 ja 1906 Berliinis Max Reinhardti režiistuudios.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles