Taani kunstniku loodud Päikesepaiste pere peletas pimeduse

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Per William Petersen avas Tampere maja galeriis oma teoste näituse.
Per William Petersen avas Tampere maja galeriis oma teoste näituse. Foto: Kristjan Teedema

Aastal 2006 Eestisse kolinud taanlasest skulptor ja maalija Per William Peterseni (68) näitus Tampere maja galeriis koosneb kujudest, mida ta nimetab Päikesepaiste perekonnaks. See oli kunagi Pimeduse perekond, kes mõistis maa peale laskunud pimeduses, et peab tegutsema ega tohi lasta pimedusel ja hirmul end halvata.

Kunstniku välja mõeldud loo järgi oli valgus ainuke pääsetee, sest valguse hinges säilitamine päästis lisaks neile ka ümbritseva keskkonna. Valguses peitub vabadus ja võime valedest läbi näha. Tänu valgusele sai Pimeduse perekonnast Päikesepaiste perekond.

Per William Peterseni «Perekond Päikesepaiste mängulind», 2023.
Per William Peterseni «Perekond Päikesepaiste mängulind», 2023. Foto: Kristjan Teedema

Tampere maja kõik tänavused näitused järgivad galerist Sakari Neuvoneni sõnul Euroopa kultuuripealinna teemat «Ellujäämise kunstid». Per William Peterseni näituse teemaks on vabaduse otsimine.

«Kasvasin üles maailma kõige vabamas riigis Taanis,» märkis kunstnik. «Kahjuks olid Eesti olud tol ajal hoopis vastupidised. Sellepärast kaitsevad eestlased oma vabadust palju agaramalt kui taanlased. Taanis peetakse vabadust iseenesestmõistetavaks. Ka mina olin naiivne ja arvasin, et vabadus võib vaid kasvada. Nii see aga pole, ning just sellepärast tuleb leida oma ellujäämise viis.»

Per William Petersen on õppinud Taanis hõbeda sepistamist ja disaini. Ta sai Tartus 2021. aastal Ado Vabbe preemia ning on korraldanud oma teostest näitusi nii Eestis kui ka välismaal.

25. aprillil Tampere majas (Jaani 4) avatud näitust «Perekond Päikesepaiste» saab vaadata 19. maini.

Kunstnikku jäädvustas näituse avamisel tema maalikunstnikust abikaasa Sirje Petersen.
Kunstnikku jäädvustas näituse avamisel tema maalikunstnikust abikaasa Sirje Petersen. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles