Tulevased estronaudid panevad Tamme gümnaasiumis proovile oma taibukuse

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Nupukad tööhoos.
Nupukad tööhoos. Foto: Karl-Kristjan Neufeld

Eesti koolinoorte kosmoseproov ehk estronautide konkurss on kandidaatide väljasõelumisel jõudnud teise vooru. Pärast tänast päeva ootab noori ees kolmas, neljas ja viieski voor. Alles seejärel sõelutakse välja need 10–12 noort, kes sõidavad augustis Prantsusmaale, et kogeda kaaluta oleku lendu.

Estronautide teine voor leiab praegu aset Tartu Tamme gümnaasiumis, kus pannakse proovile nende taibukus. Arvutite taha on kogunenud 70 õpilast nii Tartust kui ka Lõuna-Eestist kaugemalt.

Täna on olulised on loogika mõistmine ja vaimne vastupidavus.
Täna on olulised on loogika mõistmine ja vaimne vastupidavus. Foto: Karl-Kristjan Neufeld

Taibukuse katsed ülejäänud Eestimaa noortele jätkuvad homme ja ülehomme Tallinna majanduskoolis.

Kokku pääses teise vooru 175 kolmeteist- kuni üheksateistkümneaastast koolinoort, kes valiti välja kandideerimiskirjade ja silmapaistvamate motivatsioonivideode järgi.

Ahhaa teaduskeskuse turundusspetsialisti Karl-Kristjan Neufeldi sõnul annab spetsiaaalselt estronautide jõuprooviks koostatud test komisjonil võimaluse otsustada, kui head on õpilaste loogiline mõtlemine, loodus- ja täppisteaduste teadmised ja pingetaluvus.

Päeva ülesannete hulka käis ka noorte ülespildistamine, edaspidi näeb neid nägusid www.estronaut.ee leheküljel.
Päeva ülesannete hulka käis ka noorte ülespildistamine, edaspidi näeb neid nägusid www.estronaut.ee leheküljel. Foto: Karl-Kristjan Neufeld

Kolmandasse vooru pääsenuid ootab 4. mail ees füüsiline katse Tallinnas sisekaitseakadeemias. Kokku on voorusid viis, mille järel valitaksegi 10 (lisaks kaks varumängijat), kes lendavad augusti lõpus Lõuna-Prantsusmaale nullgravitatsiooni lennule. Stardini on jäänud 127 päeva.

Neljas voor leiab aset juulis ja see on nagu lennuakadeemia kutsesobivustest, mille katsed puudutavad ruumilist mõtlemist ja psühholoogilist analüüsi. Viiendas voorus, mis on augustis, järgneb intervjuu hindamiskomisjoni liikmetega ja meditsiiniline ülevaatus, et veenduda, kas noore tervis on niisuguseks katsumuseks ikka piisavalt tugev ja hea.

Fotoseina ees poseerib Darja Bulavkina.
Fotoseina ees poseerib Darja Bulavkina. Foto: Karl-Kristjan Neufeld

Kõiki võistlejaid saab pärast iga vooru jälgida siin.

Estronaudi konkursi kutsusid ellu teaduskeskus Ahhaa, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS). Konkursi viib läbi Ahhaa teaduskeskus.

Edu Treffneri kooli estronautidele Kärt Pürnile ja Eliise Siimonile.
Edu Treffneri kooli estronautidele Kärt Pürnile ja Eliise Siimonile. Foto: Karl-Kristjan Neufeld
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles