Maarja kooli õpetajad vaatasid tagasi oma õpilastele elukäikudele ja märkasid aja väärtust

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Viis aastat tagasi andis Tartu Maarja Kool oma 25. sünnipäeva puhul plaadi ja korraldas esitluskontserdi. Nüüd, 30. tegutsemiseaastal korraldavad nad kõnekate esinejatega konverentsi.
Viis aastat tagasi andis Tartu Maarja Kool oma 25. sünnipäeva puhul plaadi ja korraldas esitluskontserdi. Nüüd, 30. tegutsemiseaastal korraldavad nad kõnekate esinejatega konverentsi. Foto: Margus Ansu

Tartu Maarja kool tähistab 24. aprillil oma 30 tegutsemisaasta juubelit konverentsiga «Aja väärtus», märkides ühtlasi ravipedagoogika 100. sünnipäeva ning Tartu Euroopa kultuuripealinnaks olemise aastat.

Tartu Maarja kooli direktori Jaanus Rooba sõnul kasvas konverentsi teema välja õpetajate mõtetest pärast seda, kui nad vaatasid tagasi oma õpilastele ja nende elukäikudele.

«Tõuke andis Tartu kui Euroopa kultuuripealinna teema «Ellujäämiskunstid», milleks on teadmised, oskused, väärtused, mis aitavad meil tulevikus hästi elada. Loodame, et mõttekalt ja õnnelikult elada,» ütles ta.

Jaanus Rooba sõnul soovivad nad konverentsil mõtestada lahti mitut teemat.

Kõigepealt, milline on intellektipuudega inimese osa kogukonnas, milliseid protsesse ta ühiskonnas käivitab? Mida positiivset ta endaga kaasa toob?

Teiseks, kuidas toetada erivajadusega inimese elu viisil, et igal eluetapil elatud aeg tooks talle kaasa uusi väärtusi ja pakuks ka uusi väärtusi ühiskonnale?

Räägivad eripedagoogikas, ravipedagoogikas ja sotsiaalvaldkonnas kogenud inimesed: ülemaailmset ravipedagoogilise sektsiooni juhatuse liige Sonja Zausch, Tartu ülikooli eripedagoogika emeriitprofessor Jaan Kõrgesaar, kultuurikorraldaja, koolitaja, ligipääsetavuse eestkõneleja ja inimõiguste nõukoja liige Piret Aus ja mitmed teised.

Kokkusaamine võimaldab Jaanus Rooba sõnul tunda rõõmu ja saada kasu kõigil, kes soovivad töötada erivajadustega inimeste elukvaliteedi parandamise nimel – erivajadustega lapsi õpetavate koolide ja lasteaedade töötajatel, erihoolekandeasutustes tegutsevatel inimestel, lapsevanematel, huviringide juhendajatel ja nii edasi. Konverentsist on jõudu mööda osa võtma teretulnud ka erivajadusega noored ja täiskasvanud.

Konverentsi ajal saab vaadata Tartu Maarja kooli õpilaste tööde näitust, ettekandjate kõrval astuvad üles ka kunstilised esinejad. Päeva teisel poolel kell 15.15 leiab aset arutelu ja vaba mikrofon teemal, milliseid väärtusi toob ühiskonda intellektipuudega inimene. Kõnejuht on Kaido Kahar.

Konverentsile tulijad on oodatud ERMi kolmapäeval, 24. aprillil kell 10, mil kõigile pakutakse hommikukohvi. Päev peaks lõppema kell 16.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles