VIDEO Kuidas pääseb pime teatrisse? Võtab valge kepi ja läheb

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Pime teatrikülastaja Karin Leesmaa on läbinud õnnelikult Vanemuise väikse maja vestibüüli ja jõudnud piletikontrolörini. Viimase rolli mängib selles katses Vanemuise teenindusjuht Erik Makarov.
Pime teatrikülastaja Karin Leesmaa on läbinud õnnelikult Vanemuise väikse maja vestibüüli ja jõudnud piletikontrolörini. Viimase rolli mängib selles katses Vanemuise teenindusjuht Erik Makarov. Foto: Margus Ansu

Kas nägija on kunagi mõelnud sellele, mitu trepiastet on Vanemuise teatri väikse maja peasissekäigu ees? Või mispidi uksed avanevad ja kui kõrgel on ukselink? Vaevalt. Nägija ei pea selle üle juurdlema, koha peal paistab, kuidas asjad käivad. Aga pimedale inimesele on niisugune teadmine hädavajalik.

Vanemuise väikese maja trepp on 13 meetrit lai ja sel on kuus astet. Ukselink on kõigil välisustel 110 sentimeetri kõrgusel ning kõik kolm välisust avanevad väljapoole ja paremale.

Nägijale võib olla üldse arusaamatu, miks pime inimene teatrisse kipub. Pime ei saa ju mingit ettekujutust lavakujundusest ega kostüümidest, ei näe valgust, värve ega liikumist. Kuuleb ainult näitlejate juttu ja samme või siis muid hääli ning kolistamist. Või siis laulu ja muusikat. Aga kas sellest elamuse saamiseks ikka piisab?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles