Soomlaste ja eestlaste koostöö toob Emajõe kaldale 12 sauna

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Arutelu eestvedajateks ja leilimeistriteks on teiste seas Ukrainasse rindesaunu korraldav Ilmar Raag (paremal). Pildil vasakul saunatootja OÜ Huum juht Siim Nellis, keskel Ukrainas võitlev lätlane Juris Jurašs.
Arutelu eestvedajateks ja leilimeistriteks on teiste seas Ukrainasse rindesaunu korraldav Ilmar Raag (paremal). Pildil vasakul saunatootja OÜ Huum juht Siim Nellis, keskel Ukrainas võitlev lätlane Juris Jurašs. Foto: Kristjan Teedema

Soomlaste ja eestlaste koostöös toimub 10. ja 11. mail Tartus Emajõe kaldal festival, mis toob arutelud saunadesse. Festivalialale tuleb 12 erinevat sauna, teiste hulgas heategevusprojektina Ukraina sõduritele saadetav rindesaun. Lisaks pääseb ehtsasse Kagu-Eesti suitsusauna Haanjas.

Arutelufestival toimub 10. ja 11. mail Emajõe ääres linna rannas lodjakoja kõrval. «Alasti tõde» on osa Tartu 2024 kultuuripealinna põhiprogrammist.

Kõik arutelud peetakse saunalaval. «Ellujäämise kunstide» motiivist tõukuvad arutelud algavad täistundidel ja kulgevad vastavalt sauna põhimõtetele ilma tiitlite ja hierarhiata – saunalaval on kõik võrdsed.

«Saun on lahendus ühiskonda vaevavale vastandumisele. Leil muudab meid iseenda paremaks versiooniks, muutume rahumeelselt sõbralikeks. Meile on saun nii enesestmõistetav, et me pole harjunud nägema seda laiemalt dialoogi- ja arutelukultuuri eeskujuna,» ütles festivali vastutav produtsent, Soome instituudi juhataja Hannele Valkeeniemi.

Soomest saabub festivalile suurem seltskond Oulu 2026 kultuuripealinnast, kus saun on samuti osa kultuuripealinna programmist. Oululased ehitavad festivaliks üles kokkupandava hüpiksauna, mis liigub hiljem edasi teistele samalaadsetele sündmustele. Lisaks tuleb osalejaid maailma saunapealinna tiitlit kandvast Tamperest.

Arutelud algavad täistundidel ja kestavad umbes 30 minutit. Arutelu eestvedajad (leilimeistrid) on teiste seas nn saunaminister Rein Sikk, Ukrainasse rindesaunu korraldav Ilmar Raag, filmi «Savvusanna sõsarad» produtsent Marianne Ostrat, kirjanik Mika Keränen ja TÜ maailmaülikooli projektijuht Triinu Laan.

Arutelu põhineb Soomes välja töötatud konstruktiivse diskussiooni dialoogiformaadil (Erätauko / Aeg maha / Timeout). Vestluse ajal kõva leili ei visata. Pärast vestluse lõppu saab end väljas maha jahutada või sees kõvemat leili visata. Uus arutelu algab järgmisel täistunnil. Saunad on jaotatud kolme aruteluteema vahel: rohe (keskkond/rohemõtlemine), rehe (traditsioonid) ja rahu (rahu). Sündmus lõpeb mõlemal päeval rahustava saunatseremooniaga.

Festivalil pääseb ka ehtsasse Kagu-Eesti suitsusauna. Laupäeval, 11. mail ootab saunalisi Mooska suitsusaun, kuhu on organiseeritud eraldi transport. «Ehtne suitsusaun on ehtne ainult oma õiges keskkonnas,» ütles Mooskas arutelusid juhtiv suitsusaunapidaja Eda Veeroja.

Saun on soome ja eesti kultuuri ühine süvajuur ning kasvav osa linnakultuurist. Korraldajate eesmärk on toetada saunakultuuri mõlemas riigis.

Sündmus on avatud kõigile huvilistele. Et kõik saunadesse ära mahuks, tuleb eelmüügist soetada viieeurone pilet (alla 12 a lapsed tasuta). Kohtade olemasolu korral saab pileteid osta ka kohapeal.

Arutelufestival toimub 10. ja 11. mail Emajõe ääres linna rannas lodjakoja kõrval.
Arutelufestival toimub 10. ja 11. mail Emajõe ääres linna rannas lodjakoja kõrval. Foto: Soome instituut
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles