Raadil läheb golfiketta loopimiseks, et veteranikuul vigastatud võitlejaid toetada

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Männiku kettagolfirada oli 6. aprillil küll lumine, kuid 61 võistlejat see ei takistanud.
Männiku kettagolfirada oli 6. aprillil küll lumine, kuid 61 võistlejat see ei takistanud. Foto: Rasmus Allik / Eesti kaitsevägi

​Nagu varasematel aastatel, on aprill ka tänavu veteranikuu, mil lisaks Sinilillejooksule korraldatakse esimest korda heategevuslik kettagolfi võistlussari. See jätkub eesootaval laupäeval Raadil.

«Anname au veteranidele» nime kandva ja nelja etapi pikkuse kettagolfi-võistlussarja mõte on sama nagu «Anname au» kampaanial ehk märgata, tunnustada ja toetada nii kaitseväe kui kaitseliidu veterane ning nende lähedasi. Osaleda võivad kõik, olenemata taustast. 

Sobib ka vigastatuile 

Selleks lõid kettagolfi harrastavad veteranid eesotsas Madis Kasega eelmisel aastal mittetulundusühingu Riigikaitsjate Discgolfiklubi, mis korraldas esimese võistluspäeva tänavu 6. aprillil Tallinnas Männikul. Rada oli siis küll lumevaiba all, kuid osalejaid tuli eestvedajate sõnul tublisti – 61.

Teisele etapile Raadil asuvas Roosi kettagolfipargis tõotab osalejaid tulla juba sadakond. Neid kettagolfareid ootavad Eesti Rahva Muuseumi naabruses kulgevad rajad sel laupäeval kella 11st.

Kuna tegu on heategevusüritusega, tuleb võistlusel osalemiseks maksta 15 eurot, mille korraldajad annetavad MTÜ-le Vigastatud Võitlejate Ühing. Kogutud raha eest on muu hulgas kavas Järvele rajada Eesti esimene puuetega inimestele ligipääsetav kettagolfirada.

Esimesel etapil koguti «Anname au» kampaaniaga vigastatud võitlejate ühingule 890 eurot.

Miks aga just kettagolfi võistlussari? «Alguse sai see sellest, et kaitseväe väeosades on aastaid olnud kettagolfirajad,» vastas kettagolfi klubi liige Liina Rüütel. «Näib, et kaitsevägi soosib sellist sporti ja näitab, et see on üks viis, kuidas end vormis hoida.» 

Seetõttu võeti kettagolfi korvid ja varustus ka mõnele välismissioonile kaasa. Nii tegi näiteks Malis käinud Madis Kask koos oma üksusega.

Veelgi enam, seda spordiala saavad harrastada ka vigastatud kaitseväelased ning nii hakkaski kettagolf riigikaitsjate seas üha populaarsust koguma, lisas Liina Rüütel.

Nii teisele etapile Tartusse kui ka 20. ja 23. aprillil Alutagusel ja Pärnus korraldatavale võistlusele on oodatud kõik, kes soovivad veterane toetada. Parim viis selleks on registreeruda Disc Golf Metrix kodulehel. Kohti veel jagub, kinnitas riigikaitsjate kettagolfiklubi looja Madis Kask, kes isegi võistlustulle asub.

Kogemust ja auastet pole vaja

Selle pärast, et algajana võiduvõimalust pole, muretsema ei pea, kinnitas Liina Rüütel. Nimelt jagatakse võistlejad nelja gruppi: naised ehk «kindralid», sõdurid, ülemad ja veteranid. Nimetused on seejuures sõnamäng, kaitseväe auastet tegelikult omama ei pea. «Kui kogemust pole, siis alustad sõdurina, nagu ka ajateenistuses,» tutvustas Liina Rüütel tingimusi.

Igaüks võistleb enda eest, ühtlasi meeskonnaliikmena, sest kõik osalejad jagatakse kuni viieliikmelistesse rühmadesse, kes alustavad erinevatelt radadelt.

Kui kõik rajad läbitud, saavad parimad medali, mõnel võib vedada ka loosiõnnega ning iga osaleja saab meeneks eritellimusena valminud Disctroyeri ketta. Need on igal etapil erinevad, sõnas Madis Kask. Raadilt saavad võistlejad kaasa klubinimelise ketta. 

Eritellimusena valmis osalejatele meeneks mõeldud kettagolfi ketas.
Eritellimusena valmis osalejatele meeneks mõeldud kettagolfi ketas. Foto: Rasmus Allik / Eesti kaitsevägi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles