Talts peatreeneri vallandamisest: nüüd ongi kas käsi kullas või mullas

Kristofer Seema
, reporter
Copy
Gundars Vetra juhendas Tartu meeskonda 43 ametlikus mängus, millest võideti 28 ja kaotati 15. Nii Eesti-Läti liigas kui Põhja-Euroopa korvpalliliigas jõudis meeskond veerandfinaali, Eesti karikavõistlustel mängiti finaalis Kalev/Cramoga.
Gundars Vetra juhendas Tartu meeskonda 43 ametlikus mängus, millest võideti 28 ja kaotati 15. Nii Eesti-Läti liigas kui Põhja-Euroopa korvpalliliigas jõudis meeskond veerandfinaali, Eesti karikavõistlustel mängiti finaalis Kalev/Cramoga. Foto: Kristjan Teedema

Pühapäeva õhtul sai selgeks, et hooaja alguses palgatud Tartu Ülikool Maks & Mooritsa korvpallimeeskonna peatreener Gundars Vetra ametis ei jätka. Hooaja lõpuks toodi tema asemele ülikoolilinna esindusmeeskonda tüürima Priit Vene, kelle abitreeneriteks on Toomas Kandimaa ja Olari Narits.

Otsus tehti pärast Tartu reedest 83:103 kaotust BK Ventspilsile, mis tähendas, et Eesti-Läti korvpalliliigas jäädi poolfinaali ukse taha. Korvpallimeeskonna spordidirektori Janar Taltsi sõnul oli praegu viimane aeg, kui üldse mingit muudatust teha sai.

«Nii ei saa, et me laseme praktiliselt ilma võitluseta endale kaks korda Venstpilsis sada punkti visata,» ütles Talts. «Edu see muudatus loomulikult ei garanteeri. Ongi kas käsi kullas või mullas.»

Esindusmeeskonna viimaste nädalate valusad kaotused on teinud meele mõruks ka nende andunud toetajatel. Fänniklubi Tartu Kuues Mees ühe eestvedaja Raivo Kulli sõnul olid neil juba sügisel arutelud, kas peatreener Vetra on selleks ametiks ikka kõige õigem mees, sest meeste korvpallitiimide eesotsas tal eriti hästi läinud pole.

«Selge see, et me pole rahul. Käisime kuu aja jooksul korra Rumeenias ja kaks korda Ventspilsis. Kui nii pika maa maha sõidad, siis tahaks võite ka näha,» sõnas Kull.

Tema arvates suutis enne Vetrat kaks hooaega Tartu korvpalliklubi juhendanud Nikolajs Mazurs meestest pea alati maksimumi välja pigistada. Vetral see oskus puudus. «Tiim polnud tähtsateks kohtumisteks piisavalt valmis. Esimesed ohumärgid tulid välja juba Pärnu ja Rapla vastu, kellele me napilt alla jäime,» tõdes fänniklubi eestvedaja.

Fännid ootavad hooaja lõpus oma meeskonnalt kõige enam kompromissitut võitlust, nagu Tartu meeskonnale kohane on. «Võib-olla oleks pidanud selle otsuse varem ära tegema,» märkis Kull. «Kui vaadata, mis on Tartu eesmärgid, siis on viimane kuu olnud päris kohutav. Kui sa oled kulla nii avalikult välja lubanud, siis oli see otsus paratamatu.»

Kui heita pilk peale Tartu veerandfinaalidele Eesti-Läti ja Põhja-Euroopa korvpalliliigas, siis jääb silma selge ühtne joon: koduväljakul võidetakse päris kindlalt, aga võõrsil saadakse korralikult kitli peale. Spordidirektor Talts märkis, et neil ongi terve hooaja olnud probleeme võõrsil mängude võitmisega.

«Meil olid pikad arutelud klubi juhatuses, vestlus treeneriga ja siis lõpuks tegime selle otsuse ära. See polnud kerge, sest Vetra on väga sümpaatne inimene ja hea treener,» sõnas Talts. «Kõigi käest me arvamust küsida ei saa. Kõigil on oma töö ja mängijate asi on mängida. See pole bistroo järjekord, kus sa endale meelepärase roa valid.»

Hooaja lõpuni peatreeneri kohustusi täitev Priit Vene oli samal töökohal aastatel 2017–2020. Meeskonnaga tegi ta esimese treeningu esmaspäeva õhtul.

«Ta on paljudele meie mängijatele tuttav ja taktikaliselt vana kaval rebane,» ütles Talts. «Ma loodan, et meeskond saab uue hingamise ja mängijad koonduvad kiiresti tema selja taha. Meil on potentsiaali palju rohkem, kui praegu tulemused näitavad.»

Taltsi sõnul on nende eesmärk hooaja lõpust maksimum võtta, aga midagi lihtsat ees ei oota: «Tulevad mängud Viimsiga, kes on teinud sellel hooajal omajagu südikaid esitusi. Kui neist jagu saame, siis tuleb vastu Keila või Pärnu. Mõlemalt oleme sel hooajal sugeda saanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles