Erakorralise meditsiini ja sünnitusosakonna töötajad said tervisepäeval märgatud 100 küpsisega

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Tervisepäeval kliinikumi sünnitusosakonnas. Vasakul Kirke Relve, ja sünnitusosakonna töötaja teisel käel seisavad Katariina Peipman ja Sofia Nikitina.
Tervisepäeval kliinikumi sünnitusosakonnas. Vasakul Kirke Relve, ja sünnitusosakonna töötaja teisel käel seisavad Katariina Peipman ja Sofia Nikitina. Foto: Tommy Kupri

Tartu ülikooli arstiteaduse üliõpilane Sofia Nikitina võttis koos kolme kaaslasega ülemaailmsel tervisepäeval ette kondiitritöö. Nad küpsetasid nelja tunniga enam kui 100 küpsist ja viisid need koos tänukaartidega kliinikumi erakorralise meditsiini ja sünnitusosakonna töötajaile.

Sofia Nikitina on FLEXi programmi Eesti vilistlaskoordinaator. Programm FLEX  ehk Future Leaders Exchange tähendab Ameerika Ühendriikide valitsuse rahastatud stipendiumikonkurssi, mis annab 9. ja 10. klassi õpilastele võimaluse elada ja õppida Ameerika Ühendriikides, olla seal kohaliku pere liige ja käia terve aasta kohalikus keskkoolis.

Eesti noortest saab stipendiumi kolm kuni neli protsenti kandideerijatest ehk umbes 20 õpilast aastas. Programmi üks nõudeid on vabatahtlikutöö, mis aitab õpilastel luua sidet kohalikega, ennast arendada ja ühiskonda panustada.

Vabatahtliku töö loob sidet

Naasnud Ameerikast, saavad FLEXi programmi vilistlasel iga kuu kokku, et teha vabatahtlikutööd Eestiski. «Oleme käinud taaskasutuskeskuses, toidupangas, spordivõistlustel, varjupaikades ja ehitanud tööstuspiirkondadesse linnumaju,» kirjeldas Sofia Nikitina nende ettevõtmisi. «Oleme koos töötanud ka puuete ja erivajadustega inimestega ning lastekodude ja lasteaedadega, tutvustame Ameerikat ja sealset kultuuri ning jagame vahetusõpilase aastal kogetut.»

Energiat andvad terviseküpsised.
Energiat andvad terviseküpsised. Foto: erakogu

Kuna 7. aprill, mis tänavu langes pühapäevale, tähistatakse ülemaailmset tervisepäeva, tundis Sofia Nikitina koos kaaslastega, et see on hea võimalus märgata ja tänada tervishoiutöötajaid.

«7. aprillil küpsetasime nelja tunniga üle 100 küpsise, mis koos tänukaartidega läksid Tartu EMOsse ja sünnitusosakonda,» rääkis Sofia Nikitina. «Tundsime, et nendes osakondades on meditsiinipersonalil kõige suurem koormus ning loodame, et meie väike tegu tegi tervisetöötajate südame soojaks. Mõistame ka, et hiljutine konflikt EMOs on osakonnasisene ega ole lahendatav kolmandate isikute poolt. Aga see ei tähenda, et need töötajad seal oma tööd ennastsalgavalt ei teeks.»

Sofia Nikitina kutsubki kõiki aktiivselt ühiskonda panustama, et märgata, aidata ja hoolida.

«Ainult nii saame luua ühiskonna, kus  on vähem konflikte, kus igaüks naudib oma tööd, kus on vähem pingeid,» leidis ta. «Empaatia näitamiseks ei pea tingimata ootama kohtumist läbipõlemise äärel oleva inimesega või mõnd kriitilist situatsiooni ise kogema, seda võib teha puhtast südamest lihtsa sooviga kellelegi omalt poolt midagi head tagasi anda.

Küpsised ja soe tunne südames

Saja küpsise küpsetamise töö võttis Sofia Nikitina ette koos kolme FLEXi programmi vilistlase Tommy Kupri, Katariina Peipmani ja Kirke Relvega. Nii sünnitusosakonna kui ka EMO töötajad olid nende sõnul meeldivalt üllatunud ning tänasid nii küpsiste kui ka sooja tunde eest, mida see žest neis tervisepäeval tekitas.

Tol päeval tööl olnud põetaja Lysandra Lippa ütles, et kõik sellised märkamised teevad meele heaks. «Olen küll lühikest aega ametis olnud, aga sellistel hetkedel leiab igaühe näolt rõõmu ja rahulolu,» sõnas ta.

Lysandra Lippa rääkis veel, et ta ise tunneb ennast tööl olles välismaailmast tihti väljalõigatuna. Justkui see, mis ta teeb, oleks oluline ainult ühes hetkes ja ainult seal. «Aga kui keegi tuleb EMO meeskonda tänama, eriti patsiendid, mõistan, et tegelikult ulatub me mõju palju-palju kaugemale,» lausus ta. «Ja need hetked, ma usun, on kõigile meditsiinitöötajatele vajalikud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles