IN MEMORIAM Jaan Toominga uusim lavastus esietendub pärast tema surma

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Jaan Tooming 9. märtsil 2005.
Jaan Tooming 9. märtsil 2005. Foto: Margus Ansu

Eesti teatri legendaarseimaid lavastajaid Jaan Tooming (28. märts 1946 - 5. aprill 2024) suri 5. aprillil, vaid kaheksa päeva enne oma viimaseks jäänud lavastuse «Is(s)and» esietendust. Selle toob Pauluse kiriku krüptis välja Valguse Teater. Kes ta oli teatrimehe ja inimesena?

«Jaan Tooming, nii nagu mina teda mäletan, oli väga erilise auraga inimene ja looja. Temast õhkus meeletut sisendusjõudu ja midagi sõnulseletamatut maagilist, mis lummas nii tema näitlejatöödes kui lavastustes, ta oli ere ja vastuoluline isiksus,» meenutas Vanemuise kirjandusala juht Anu Tonts.

Vanemuise teatris oli ta kirjandusala juhi hinnangul ühe kõige tähtsama perioodi, teatriuuenduse oluline eestvedaja. «Tänase kurva uudisega seoses tuleb silme ette foto Jaani kuulsaima lavastuse «Põrgupõhja uus Vanapagan» finaalist, kus üle kõige kummub tähistaeva lõpmatus …» lisas Tonts.

Kirjanik Mihkel Muti sõnul oli Jaan Tooming epohh ja legend, tuldpurskav mägi. «Harva on üksikisik sel määral mõjutanud terve põlvkonna kultuurikogemust. Kunstišamaanina avardas ta vaataja tunnetust, nii et ka muidu sõnakesksed intellektuaalid said katarsise ja pöörati teatriusku,» märkis Mutt.

Jaan Toominga viimased mõniteist eluaastat olid seotud väiketeatrite ja tillukeste truppidega.

Aastal 2005 asutas ta teatri Sagar Sagitta. Trupi üks liikmeid, laulja ja näitleja Heikki-Rein Veromann ütles Jaan Toomingale mõeldes, et ta oli üks mõjukaimaid inimesi teatris. Sagar Sagittaga tegi Tooming mõne lavastuse, mida etendati Tartu kirjandusmajas ning mitmel pool kirikutes.

Järgmiseks loominguliseks töötandriks kujunes teatrikorüfeele Lendteater, mis tegutseb Elvas ja mille eesotsas on selle teatri asutaja, kunstiline juht, näitekirjanik, näitleja ja lavastaja Aire Pajur. Nende koostöö algas aastal 2017 «Hamletiga», aluseks mõistagi Shakespeare. Järgnes veel viis lavastust.

«Kui me kutsusime ta meile lavastamise õpituba tegema ja ta tuli ja rääkis veidi, siis aga ütles ta, et ei oska hästi rääkida, aga oskab teha, ja just nii õpibki kõige paremini. Ja kui ta nägi meie lava, ütles ta, et oh, siin võiks «Hamletit» lavastada. Ja nii see läkski,» meenutas Pajur.

Tooming pakkus Elvas alati ise näidendeid, mida ta lavastada tahtis. «Ja meie olime rõõmsad ja tänulikud, et ta meil lavastas,» ütles Pajur. «Proovis käis ta vaikselt ringi ja kuulas, silmad kinni. Kui intonatsioon ei olnud õige, laskis ta stseeni uuesti teha ja soovitas värve otsida.»

Ja kuidas kirjeldada teda inimesena? «Ta oli meeldiv ja soe,» ütles Pajur. «Ta oli hästi kena ja armas inimene.»

Viimase oma lavastuse esietendust vaatab Jaan Tooming teispoolsusest. 25. aprillil 2023 äriregistrisse kantud osaühing Valguse Teater kavandas Tartu Pauluse kiriku krüptis hakata etendama lavastust «Is(s)and».

Sealsamas krüptis tõi Jaan Tooming 26. veebruaril 2022 vaatajate ette Toomteatri lavastuse «Teekond Jumalasse», mille aluseks oli Mika Waltari romaan «Riigi saladus». Toomteater on teinud koostööd ka ERMiga.

Valguse Teatri juhatuse liige Katrin Kotkas kinnitas, et «Is(s)and» esietendub 13. aprillil kell 16. Mängivad Kristo Viiding ja Anne Türnpu, tekst põhineb Uue Testamendi evangeeliumitel, luterlikel koraalidel ja Ernst Enno luulel.

Copy
Tagasi üles