Emajõe kaldal maabub suvekohvikuna Noa laev

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Atlantise ette kavandatakse eelolevaks suveks laevakujulist suveterrassi, kus saab kinnitada keha või kuulata suvekontserti.
Atlantise ette kavandatakse eelolevaks suveks laevakujulist suveterrassi, kus saab kinnitada keha või kuulata suvekontserti. Foto: eskiis

Kui kõik läheb tõrgeteta, võib juba maikuu lõpuks kerkida Atlanise ette Emajõe kaldale kahekümnemeetrine ja kahe korrusega laevakujuline suveterrass, mis võiks meelitada suveõhtuid veetma nii linlasi kui turiste.

Atlantise juhataja Olga Aasavi sõnul tekkis kohviklaeva idee juba üheksa aastat tagasi ning oli mõeldud mitte kaldale, vaid vette. «Tookord tahtsime teha laeva Emajõe peale, aga siis tuli Atlantise ette randumissild ja võtsime hoopis Pegasuse rendile,» meenutas Aasav, miks 2003. aastal sündinud mõte jäi teostamata.

Seekordne plaan sündis pärast seda, kui linn oli kuulutanud aasta alguses noortele arhitektidele välja Emajõe ideevõistluse. Võistluse eesmärk on leida Emajõe kallastele elu toomiseks lahendusi, mis on lihtsalt realiseeritavad ja toimivad ka äriliselt.

Esialgse kava järgi tuleb kohviklaev 23 meetrit pikk ning ligi kaheksa meetrit lai. Kahekorruseline laev ehitatakse puidust metallkarkassile ning mahutaks umbes 130 inimest.

Tantsupõrand ja kontserdid

«Mahuks rohkem, aga ruumi tuleb jätta ka tantsupõrandale,» lausus Aasav ning lisas, et kui on ilusad suveõhtud, võiks laeval kõlada suvised kontserdid. «Võiks esineda noored muusikud või lõõtsamehed.»

Traditsiooniline suveterrass on Atlantise ees tegutsenud juba seitse aastat. Aasavi sõnul oli aeg mõelda midagi uut. «See laev võiks teistest kohvikutest eristuda ja linnapildis positiivselt silma paista,» ütles ta.

Laeva üheks tõmbenumbriks võiks Aasavi sõnul saada kohapeal valmistatud värske kodumaine kala. «Laev ja kalatoidud lähevad kokku ja meie hakkame kala nii suitsutama kui grillima,» ütles Aasav, kelle sõnul on kokkulepped kalamüüjatega juba sõlmitud. «Peipsist hakkab meile tulema iga nädal värske latikas, ahven ja haug.»

Kuigi uue kohviklaeva tulek viib Emajõe kaldapealselt laste Limpalaeva, plaanitakse ka uuele suveterrassile laste mängunurka. «Limpa laev oligi viieaastane projekt, aga lastele mõtleme ka uues laevas,» kinnitas Aasav. Laeva kavandi autor on noor arhitekt Siim Kaunissaare, kes on võtnud suvekohviku kujundamisel eeskuju Atlantise peahoonest.

Aasavi sõnul võiks kohviklaev kerkida Emajõe kaldale juba maikuu lõpuks, kuid lõplik valmimine sõltub linna otsustest. «Meil on ehituspakkumised juba võetud ja nüüd sõltub kõik linnast. Kas seal on vaja midagi muuta või mitte,» selgitas Aasav ning nimetas plaanitavat ehitist Noa laevaks.

«Kõik ju räägivad maailma lõpust. Järgmine pidi tulema 2012. aasta detsembris. Nii et tulge meie laeva ja saate päästetud,» muigas Aasav.

Kõik ei sõltu linnast

Abilinnapea Raimond Tamm ütles, et on Aasavi ideega kursis ning hindab seda positiivseks. Ent laeva kerkimine ei sõltu üksnes linnast.

«Emajõe kallastele elu tuua on õige, aga kuna see pole linnale kuuluv maa (see on reformimata riigimaa – toim), on linna võimalused seal piiratud. Oleme seda juba ammu munitsipaalomandisse taotlenud, aga siiani pole antud,» lausus Tamm ning lisas, et linna spetsialistid arutavad seda.

Teine linna nõue on, et jõeäär peab olema kindlasti läbitav ehk kohe vastu kaldapiirdeid ei ole võimalik ajutist ehitist rajada. «Aga laevakujutise imiteerimine mulle meeldib,» lisas Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles