Mida pakub Tartu 2024 programm spordisõpradele?

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Tartu 2024 üks suurim spordiüritus on ekstreemspordivõistlus Simple Session, mis naaseb kodulinna Tartusse.
Tartu 2024 üks suurim spordiüritus on ekstreemspordivõistlus Simple Session, mis naaseb kodulinna Tartusse. Foto: Sander Ilvest

Kui mõne spordivaldkonna eestvedaja hinnangul napib Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmis spordiüritusi, siis tegelikult on neid kalendrisse jõudnud mitukümmend. Ent mida täpsemalt on oodata?

Tartu 2024 programmis on ligi tuhat üritust, nende hulgas ka spordisündmusi, mida on kokku 40, täpsustas Tartu 2024 kommunikatsioonispetsialist Armas Riives.

Enim üritusi spordipealinnas

Ots tehti lahti juba talvel, kui veebruaris toimus Otepääl kahevõistluse maailmakarikaetapp, mis kuulus kultuuripealinna lisaprogrammi.

Ent spordiüritusi tuleb ka kevadel. Aprilli viimasel nädalavahetusel korraldab Eesti võimlemisliit Tartu 2024 programmi raames Eesti meistrivõistlused ilu- ja rühmvõimlemises. Samal ajal võib proovida isetehtud paadi või alusega üle Emajõe jõuda, sest siis on Tartu tudengipäevade ettevõtmine «Ei saa üle Emajõe».

Mais ootab Tähtveres ees Heateo jooks ning läbi Tartu-, Põlva- ja Võrumaa kulgeb roheliste rattaretk «Kuidas elad, Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024?».

Et Elva on ka spordipealinn, toimub seal ehk enim spordisündmusi, märkis Riives. Nii peetakse Elvas 26.–27. juulil Eesti liikumis- ja heaolufestivali, mis näitab, et heaolu ei tähenda ainult sporti ja teraapiavorme, vaid kõik võivad oma füüsilist ja vaimset tervist toetada, kui harrastavad just endale sobivaid alasid.

Selle sõnumi ilmestamiseks toimub näiteks Pärnu linnaorkestri eksperimentaalkontsert, millega visualiseeritakse, kuidas esinemine ja pilli mängimine teeb head muusikute tervisele ja heaolule. Lisaks korraldatakse mööda Tartu maratoni rada kulgev tantsumaraton, heaolukonverents ja muud põnevat.

Samuti on programmis üht-teist rattasõpradele: mai lõpus ootavad ees Tour of Estonia 2024 ning rattaralli. Ka Võru ei jää spordist puutumata, sest enne jaanipäeva on seal Balti meistrivõistlused maanteesõidus.

Augustis on tulemas rahvusvaheline noorte jalgpallifestival Vulture Cup 2024, IBU suvebiatloni maailmameistrivõistlused ja 27. rattamaraton.

Ka üks oodatumaid tänavaspordisündmusi, maailmakuulus ekstreemspordivõistlus Simple Session on juubeliks taas kodus, Tartus. Festival peetakse vanas kammivabrikus 22.–25. augustil, mil asuvad võistlustulle parimad BMX-ratturid ja rulatajad. 

Saab veel täiendada

Spordisündmusi on teisigi ning need leiab Tartu 2024 kodulehelt, vajutades sündmuste menüüs filtrite valikule ning valides sealt sport.

Kuidas ja miks jõudsid programmi just need 40 spordi- ja liikumisüritust?

Tartu 2024 kuulutas kultuuripealinnaks saamise järel projektide kogumiseks välja kolm taotlusvooru: regionaalsete, rahvusvaheliste ja väikeprojektide vooru.

Põhiprogrammi sündmused on Tartu 2024 kureeritud ja kaasrahastatud. Lisaprogrammi puhul on seevastu tegemist turundusliku koostööga, et rikastada Tartu 2024 programmi erinäoliste kultuurielamustega ning pakkuda juba toimuvatele sündmustele suuremat nähtavust ja rohkem publikut, selgitas Armas Riives.

Korraldusmeeskonnale laekus 378 taotlust. Kandideerijate seas oli kogukondade, organisatsioonide ja eluvaldkondade esindajaid. 

Tartu 2024 programm on küll paigas, kuid lisaprogrammi pääsemiseks võib endiselt võtta ühendust Tartu 2024 meeskonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles