Tartu kaasava eelarve ideekorje kestab aprilli lõpuni

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Linnavalitsus tutvustab kaasava eelarve ideid nii linnaruumis, meedias kui ka infokeskkonnas Volis. Ideede näitus toimub Kaarsillal ja raekoja infokeskuses.
Linnavalitsus tutvustab kaasava eelarve ideid nii linnaruumis, meedias kui ka infokeskkonnas Volis. Ideede näitus toimub Kaarsillal ja raekoja infokeskuses. Foto: Kristjan Teedema

Tänavune Tartu kaasava eelarve ideekorje toimub 8.–30. aprillini. Oodatud on ideed teostuse maksumusega kuni 100 000 eurot. Kaasava eelarve kogusumma 200 000 euro eest saab ellu viia vähemalt kaks ideed.

Kaasava eelarve objekt peab olema Tartu linnaga seotud investeering maksumusega kuni 100 000 eurot. Kaasava eelarve eest rajatavad objektid peavad asuma avalikus linnaruumis ja olema kõigile kättesaadavad. 2025. aastal viiakse ellu vähemalt kaks rahvahääletusel enim hääli saanud ideed.

Ideid saab esitada infosüsteemis Volis või saata meiliga aadressil kaasaveelarve@tartu.ee. Vaata lähemalt www.tartu.ee/kaasaveelarve.

Pärast ideede laekumist hindavad nende teostatavust eksperdid. Seejärel toimuvad ideede avalikud arutelud, kus selgub, millised ideed jõuavad lõpphääletusele oktoobris. Kogu kaasava eelarve protsessi vältel oodatakse ideede autoritelt kaasalöömist oma idee tutvustamisel.

Tartu alustas kaasavat eelarvet 2013. aastal ja korraldab seda tänavu kaheteistkümnendat korda. Praeguseks on kaasava eelarve toel ellu viidud või sel aastal tegemisel kakskümmend ideed.

Näiteks möödunud aastal esitati Tartu kaasavasse eelarvesse 52 ideed, millest pärast ekspertide koosolekuid ja suviseid avalikke arutelusid koorus välja 22 ideed, mis jõudsid rahvahääletusele.

Mullu 5.–11. oktoobrini toimunud Tartu kaasava eelarve hääletamisel osales 5380 tartlast, kes andsid kokku 10 300 häält. Kõige enam hääli said idee number 17 ehk «Tamme kooli liikuma kutsuv õueala» (1623 häält) ja idee number 18 «Tasuta joogivesi Tartu tänavatel» (1030 häält).

Võiduidee eesmärk on arendada Tartu Tamme kooli õueala nüüdisaegseks ja atraktiivseks avatud territooriumiks, mis mitmekesistab õppimis-, sportimis- ja vaba aja veetmise võimalusi. Teise tulemuse saanud idee järgi soovitakse lisada linna avalikke joogiveekraane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles