Stepan Karja: paluksin reserveerida koht kahele väärikale hoonele

, pensionil ajakirjanik
Copy
Tartu Pildil endine Postimehe ja Edasi ajakirjanik Stepan Karja linnaraamatukogus.
Tartu Pildil endine Postimehe ja Edasi ajakirjanik Stepan Karja linnaraamatukogus. Foto: Sille Annuk

Kunstiajaloolane Enriko Talvistu on jälginud ja kirjeldanud tartlaste heaolu, sealhulgas rohkem linna välisilme seisundist tulenevaid mõjureid, ning pakkunud lahendusi. Mõnedki kirjatööd, kus ta on käsitlenud linnasüdame unikaalsust ja väärikust, mis mõjutavad kohalike enesetunnet ja väärivad meie külaliste tähelepanu, jäävad mällu püsima ja sunnivad mõtisklema.

Talvistu arvamuslugudest tekkis minul arvamus, et ta jättis – küllap liiglärmakate looduskaitsjate sõimuvalingut vältida püüdes või mõistes Tartu tänast ja ehk ka lähituleviku kehvapoolset finantsseisu – kõige tähtsamad laused kirjutamata.

Püüan mälu järgi meelde tuletada: sõjapurustused kärpisid auväärse linnasüdame väiksemaks, tuntav katkestus saab alguse Poe tänava nurgal; koos uue kultuurikeskusega kavandatav puhkeala, tõenäoliselt neljast küljest asfaldiga piiratud ruut, ei oleks kuigi meeldiv paik mitmeliigilisele taimestikule, putukatele ega pisiloomadele; linnasüdames pole piisavalt õdusaid kohvikuid ning südalinna on jäänud liiga vähe väärikaid asutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles