Tartus alanud liikluskultuuri kampaania kutsub üksteisega arvestama

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Tartus alanud liikluskultuuri kampaania kutsub üksteisega arvestama.
Tartus alanud liikluskultuuri kampaania kutsub üksteisega arvestama. Foto: Kristjan Teedema

Tartus algas teisipäeval liikluskultuuri edendamise kampaania, mis tuletab liiklejatele meelde üksteisega arvestamise tähtsust liikluses.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles, et linn tegeleb aktiivselt paremate liikumisvõimaluste loomisega erinevatele liiklejarühmadele, kuid see on vaid üks osa heast elukeskkonnast. «Hea linna loovad eeskätt ikkagi inimesed ja peame endale meelde tuletama, kui oluline on üksteisega arvestada igas olukorras. Liikluses kipume liiga sageli mõtlema vaid enda vajadusele, kuid me oleme tegelikult kõik samas situatsioonis koos ja kasvõi väike viisakusavaldus või heategu loovad palju parema liikluskultuuri. Tartus liikumine peaks olema meeldiv, mitte stressirohke kogemus,» rääkis ta. 

Liiklusheaduse kampaania tuletab lihtsate soovituste abil liiklejatele meelde, kuidas liikluses viibimist muuta meeldivamaks nii enda kui teiste jaoks. Pooled sõnumitest pärinevad liiklusseadusest ja teine pool tartlaste enda headusloomest. Liikluskultuuri kujundamises mängivad kõige suuremat rolli liiklejad ise, mitte seaduseparagrahvid. Seetõttu koguti veebruaris linlaste soovitusi kirjutamata tavade kohta, mida võiks liikluses rohkem järgida, et kõigil oleks üheskoos linnaruumis mõnusam ja turvalisem liigelda. Esitatud ideede seast valiti välja Tartule kõige sobivamad ning nende kõrvutamisel seadustega loodi väike meelespea igale liiklejale. 

Tartus kasutusele võetavate liiklusheaduste hulka kuuluvad näiteks jalakäijate komme autojuhti käeviipega tänada ja autojuhtide hea tava mööduda ratturist ja jalakäijast vähemalt meetri kauguselt. 

Tartu linnavalitsuse liikuvusspetsialist Olja Fomina märkis, et Tartus liigutakse enamasti autoga, kuid kevadel tulevad tänavatele taas elektrilised tõukerattad ning kasvab ka ratturite hulk. Seetõttu on aina rohkem asju, mida tähele panna nii jalakäijatel kui ka teistel liiklejatel.

«Soovime vältida konflikte liiklejate vahel ja tuletada meelde, et me kõik mahume tänavatele koos ära. Tähtis on, et oleme teiste suhtes mõistvad ja peame meeles, et iga inimese käitumine kujundab liikluskultuuri. Nii väldime negatiivsete emotsioonide teket ja teeme kellegi päeva hoopis ilusamaks,» ütles Fomina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles