Tartu loodusmaja ootab huvilisi pesakaste meisterdama

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Linnalinnulaupäevak Tartu loodusmajas.
Linnalinnulaupäevak Tartu loodusmajas. Foto: Tartu loodusmaja

Tartu loodusmaja ootab linnuhuvilisi peresid ja sõpruskondi laupäeva hommikul linnalinnulaupäevakule, kus meisterdatakse ornitoloogide näpunäidete järgi pesakaste saabuvatele rändlindudele, räägitakse pesakastide hooldamisest ja tehakse linnulaulutuur loodusmaja pargis.

Linnalinnulaupäevak on Tartu loodusmajas juba traditsiooniks saanud kevadine lindude teemapäev, mis toimub sel aastal 21. korda ning kuhu on oodatud nii pered kui ka eri vanuses linnuhuvilised. Tähistamaks saabuvat pesitsusaega, ehitatakse koos lindude pesakaste ning õpitakse erinevate lindude pesitusharjumuste kohta. Avatud on ka loodusmaja talveaed ja loomatuba.

Kuldnokkadele ja tihastele pesakastide meisterdamine algab kell 11. Kell 12 on pagis linnulaulu kuulamise tuur.

Lindudele pesakastide meisterdamine võib tunduda esmapilgul lihtne, ent sobiv pesakast ehitatakse ikka konkreetsete linnuliikide mõõtmeid ja pesitsusvajadusi arvestades, muidu võib pesakast saada linnuperele isegi saatuslikuks. Sellepärast on seda esimest korda tehes kasulik saada näpunäiteid kogenud kastimeistritelt ja linnutundjatelt. Samamoodi tuleks teada, kuidas hiljem pesakaste kevaditi hooldada ja puhastada.

Pesakastide ehitamise tarkusi jagab ornitoloog Margus Ots portaalist Linnuvaatleja.ee ja linnuteemalisi teabematerjale jagab Eesti ornitoloogiaühing. Pesakastide puitmaterjaliga toetab mitmendat aastat AS Raitwood.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles