Hooldekodus elamine muutub 250 eurot kallimaks, toetus kasvab aga vaid 40 euro võrra

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Tartu hooldekodu. Foto on illustratiivne.
Tartu hooldekodu. Foto on illustratiivne. Foto: Ragnar Peets

Tartu hooldekodu hooldusteenuse hind tõuseb 1. mail seniselt 1500 eurolt 1750 eurole. Linnavalitsus plaanib 1. maist hakata tartlasi hooldekoha kohatasu tasumisel toetama senise 760 euro asemel 800 euroga.

Tartu hooldekodu hooldusteenuse hinnatõus tuleneb peamiselt sisseostetavate teenuste ja toodete kallinemisest, näiteks on kallinenud toiduained, ravimid, õendusteenus ning tõusnud on käibemaks. Teine oluline komponent on hooldustöötajate palgatõus, mis on vajalik professionaalsete hooldustöötajate palkamiseks ja hoidmiseks.

Tartu hooldekodu juhataja Kadi Soome sõnul on Tartu hooldekodu eesmärk pakkuda kvaliteetseimat teenust Eestis.

«Tartu hooldekodu teenuse hinnas sisaldub piisava arvu töötajate pakutav isiklik lähenemine igale kliendile, toitlustus neli korda ööpäevas, vajadusel mähkmed ja ravimid,» ütles ta. «Lisaks pakume oma klientidele võimalust saada õendusabiteenust seitsmel päeval nädalas, osaleda soovi korral huvitegevuses ning saada erinevaid tervist toetavaid teenuseid. Hooldekodu hinnale ei lisandu teenuste eest lisatasusid – klient saab kõik eelmainitud hüved fikseeritud kuutasu eest.»

Linna hooldekodu hind on teenuse kõrget kvaliteeti arvestades pigem soodne, märkis Tartu abilinnapea Mihkel Lees. «Tartu ei läinud kaasa hinnaralliga, mis toimus pärast hooldusreformi jõustumist paljudes hooldusasutustes,» sõnas abilinnapea. «Nüüd aga tuleb hinnas korrektiive teha, sest me ei soovi järele anda teenuse kvaliteedis.»

Et inimesed saaksid kallineva teenusega hakkama, kavatseb linnavalitsus tõsta omavalitsuse makstava hoolduskulude piirmäära 800 euroni.

Kui pension ja muud sissetulekud ei kata ära omaosalust, siis keegi selle tõttu hooldekodukohata ei jää, sest linn tuleb inimestele omaosalusest puudujääva summa kompenseerimisel appi, rõhutas Lees.

Kokku on hooldekodudes üle Eesti ligi 850 tartlast, neist pea 160 Tartu hooldekodus.

Eelmise aasta 1. juulil jõustus hooldereform, mille kohaselt hooldekodu tasu jaguneb teenust vajava inimese ja kohaliku omavalitsuse vahel. Hooldekodu kuutasust katab Tartu linn hoolduspersonali (hooldustöötajate ja abihooldustöötajate palgad, tööriietus ja isikukaitsevahend, tervisekontroll, vaktsineerimine, koolitused ja supervisioon) kulud.

1. mail on kavas tõsta hoolduskulu senist 760-eurost piirmäära 800 eurole. Inimese omaosaluseks jäävad majutuse, toitlustuse ja muude isiklike vajadustega seotud kulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles