Lenne Rähn-Kuusik: Ihaste kohtuvõit võimestab ka kogukondi üle Eesti (1)

, ihastelane, Tartu volikogu arengu- ja planeerimiskomisjoni liige, Eesti 200
Copy
Lenne Rähn-Kuusik
Lenne Rähn-Kuusik Foto: Kristjan Teedema

Ihaste kogukonna seljavõit riigikohtus Tartu linna üle on mõõtmetelt piibellik. Koljat, Eesti suuruselt teine omavalitsus, kelle käes on võim ja vahendid ellu viia poliitilist tahet, sai purustatud õhinapõhise, kohalikke elanikke esindava MTÜ poolt. See on märgiline mitmes mõttes.

Kõige tähtsam on loomulikult see, et detailplaneering, mis oleks lõhkunud elurikka Ihaste metsa tervikliku ökosüsteemi ja hävitanud sealsed loodusväärtused, jääb nüüd ellu viimata. Olgugi et avalikkusele on järjekindlalt püütud muljet jätta, justkui planeeringuala puhul oleks tegu mõttetu linnaäärse võsaga, on sealset haruldaste taimede elupaika keskkonnaeksperdid hinnanud niivõrd, et see on määratud keskkonnaministri määrusega lausa taime püsielupaigaks, et tagada liigile maksimaalne võimalik kaitse.

Planeering ei arvestanud seda, et ehitusalaga piirnevad kaitsealused mägi-piimputke taimed ehituse käigus paratamatult kahju saavad ja seeläbi tekib ulatuslik keskkonnakahju. Kahju ei tekitaks mitte ainult vahetu ehitustegevus kaitsealuste taimede kõrval, vaid sellega kaasneb ka negatiivne servaefekt: autode parkimine kasvukohtadele, nende muruniidukiga niitmine, mistõttu on vajalik puhverala luua, mis jäeti tähelepanuta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles