Kirjanduslinn Tartu tähistab homme ülemaailmset luulepäeva

Tartu Postimees
Copy
Tartu linnaraamatukogus on neljapäeval võimalik kohtuda raamatu «Luule on mäng» autorite Contra ja Ilme Mõttusega.
Tartu linnaraamatukogus on neljapäeval võimalik kohtuda raamatu «Luule on mäng» autorite Contra ja Ilme Mõttusega. Foto: Kristjan Teedema

Neljapäeval, 21. märtsil tähistatakse ülemaailmset luulepäeva 19s Unesco kirjanduslinnas, sealhulgas Tartus. Tänavune Tartu luulepäeva programm hõlmab sündmusi nii Tartu linnaraamatukogus, tähetornis kui ka Tartu kirjandusmaja kultuuriklubis Salong. Nagu juba mitu aastat tavaks olnud, kutsuvad korraldajad ka tänavu kõiki huvilisi isetehtud luulevideotega tähistamisele kaasa aitama.

Kell 16 on linnaraamatukogu saalis võimalik kohtuda raamatu «Luule on mäng» (2021) autorite Contra ja Ilme Mõttusega ning toimub ka loovkirjutamise töötuba. Kell 17 on aga huvilised oodatud tutvuma tähetorniga, kus kell 18 algab planetaariumis Eesti Lavaluule korraldatud luuleõhtu. Esinevad Sveta Grigorjeva, Teele Lember, Joonas Veelmaa, Sirel Heinloo, Päiv Dengo ja Jaan Malin. Sissepääs on võimalik ajavahemikus 17–18, pilet kolm eurot.

Luulepäev kulmineerub kultuuriklubis Salong, kus esinevad Tartu linnakirjanik Maarja Pärtna ja muusik Katariin Raska, praegu Põhja- ja Baltimaade residentuuriprogrammi raames Tartus viibiv islandi kirjanik Ingolfur Eiriksson ning 2023. aasta Euroopa luuleprõmmu meistriks tulnud Joonas Veelmaa.

Nii nagu on Tartu luulepäeva puhul tavaks kujunenud, kutsuvad korraldajad ka tänavu kõiki üles lugema sel päeval (või ka varem) mõnda luuletust, kas oma loomingut, mõnda oma lemmikluuletust või lihtsalt midagi, mis parajasti kõnetab, tegema lugemisest videosalvestise ning saatma selle kas faili või Youtube'i lingina aadressil eks@kirjandus.ee või postitama teisipäeval luulepäeva Facebooki-sündmuse arutelu alla.

21. märtsi kuulutas Unesco ülemaailmseks luulepäevaks 1999. aastal ning 2018. aastast tähistab seda Granada algatusel ühiselt suur osa kirjanduslinnade võrgustiku liikmeid. Lisaks Tartule on tänavu luulepäeva puhul sündmused näiteks Dunedinis, Edinburghis, Granadas, Heidelbergis, Iasis, Iowas, Krakówis, Kuhmos, Manchesteris, Melbourne’is, Milanos, Nanjingis, Norwichis, Nottinghamis, Quebec Citys, Seattle’is, Tukumsis ja Wrocławis. Kirjanduslinnad tõstavad esile luule võimet kõnetada inimkonna ühiseid väärtusi ning kutsuvad oma kogukondi üles osalema ja tähistama luulet kõigis selle vormides.

Luulepäeva toetavad Tartu linnavalitsus, Eesti kultuurkapital ning Põhjamaade kultuuripunkt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles