Korras hambad mängivad inimese üldises tervises olulist rolli

Tartu Postimees
Copy
Doktor Piret Vilborni sõnul mõjutab kontrollimatu bakterite vohamine suuõõnes ja nende sattumine sealt vereringesse paljusid teisi organisüsteeme inimese kehas.
Doktor Piret Vilborni sõnul mõjutab kontrollimatu bakterite vohamine suuõõnes ja nende sattumine sealt vereringesse paljusid teisi organisüsteeme inimese kehas. Foto: Tartu Ülikooli kliinikum

Täna on ülemaailmne suutervise päev. Tartu ülikooli kliinikumi stomatoloogia kliiniku juhi Piret Vilborni sõnul on suutervis osa inimese üldisest tervisest ja sellele tähelepanu pööramisel on oluline roll nii inimesel endal ja tema lähedastel kui ka kõikidel tervishoiutöötajatel, kes patsiendi tervise eest hoolitsevad. Sealjuures on enamik suutervise probleeme ennetatavad regulaarse hambaarstil käimisega.

Suutervise esimene tugisammas on Piret Vilborni sõnul hea suuhügieen, mille eelduseks on hammaste pesemine vähemalt kaks korda päevas ja hammaste kontaktpindade puhastamine sobivate vahenditega, olgu selleks siis hambaniit, irrigaator või hambavahe harjad.

Teiseks on oluline tasakaalustatud ja suhkruvaba toitumine, magusa tarbimine vähem kui korra päevas ning vähemalt kolmetunnise vahe jätmine toidukordade vahele, vältides sellel ajal näksimist.

«Janu kustutamiseks on kõige hambasõbralikum valik puhas mullivaba vesi. Ning kolmandaks on oluline, et suuhügieeni eest hoolitsemist alustatakse varakult peale hammaste suhu lõikumist ja sellega jätkatakse kogu elu. Laste suuhügieeni harjumused saavad alguse eelkõige kodust, kuid suur roll teadmiste edasi andmisel on ka lasteaedadel ja koolidel,» loetles Vilborn põhitõdesid.

Regulaarne hambaarstil käimine võimaldab suurt osa probleemidest ennetada või diagnoosida ja ravida juba varases staadiumis. «Suutervis on seotud inimese üldise tervisega. Kontrollimatu bakterite vohamine suuõõnes ja nende sattumine sealt vereringesse mõjutab paljusid teisi organisüsteeme inimese kehas. Teadlased on leidnud seose igemepõletiku ja teiste hamba kinnituskudede haiguslike seisundite ning muude süsteemsete haiguste, nagu südame- ja veresoonkonna haiguste, Alzheimeri tõve, diabeedi ja hingamisteede haiguste vahel,» selgitas stomatoloogia kliiniku juht.

Erilist tähelepanu tuleks pöörata suutervisele lapseootuse perioodil. Ema halb suutervis võib olla enneaegse sünnituse, väikese sünnikaalu ja preeklampsia üheks põhjuseks. «Seega peaksid kõik tulevased lapsevanemad käima vähemalt korra hambaarstivisiidil suutervise seisundi hindamiseks ja vajadusel ka ravimiseks,» rääkis Vilborn.

Ta lisas, et kaaries on ühelt poolt infektsioonhaigus ja teiselt poolt elustiilihaigus, mille eest saab last kaitsta kõige paremini sellega, et vanematel on terved hambad ja head suuhügieeni harjumused.

«Lisaks sellele, et suurim roll enda ja lähedaste suutervise eest hoolitsemisel lasub inimestel endil, kutsume tänasel suuhügieeni päeval ka kõikide teiste erialade tervishoiutöötajaid patsientide suutervisele tähelepanu pöörama,» lausus Vilborn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles