Rokumentaalfilm Fixist esilinastub saalis, kust see bänd sai alguse

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Fixis mängisid ja laulsid 1970. aastate lõpus Evald Raidma (vasakult), Vello Toomemets, Silvi Vrait, Juhan Sütt, Viktor Vassiljev ja Priit Pihlap.
Fixis mängisid ja laulsid 1970. aastate lõpus Evald Raidma (vasakult), Vello Toomemets, Silvi Vrait, Juhan Sütt, Viktor Vassiljev ja Priit Pihlap. Foto: Anton Mutt

Kui Tartu linnamuuseum asus veel Kassitoome oru kõrval, tegi selle praeguses asukohas Narva maanteel proove ja esimesi pidusid Fix. Ansambel sai üsna ruttu nii kuulsaks, et pidude alguses suleti uksed, sest saali ei oleks rohkem mahtunud. Sellest on kõige muu kõrval juttu Heino Maripuu rokumentaalfilmis «Vana pildiraam», mis esilinastub linnamuuseumi saalis 21. märtsil kell 18.

Filmi vaataja saab kahe tunni ja 12 minutiga ülevaate Fixi tegevusest alates loomisest 1968. Ülevaade jaguneb viieks: «1968», «1972 koosseis muutus», «Segased ajad», «Vanemuine» ja «Tähtede poole». Rahulikus tempos monteeritud meenutused bändi mitmetesse koosseisudesse kuulunud muusikutelt – isegi basskitarrist ja laulusõnade suurmeister Juhan Sütt ütleb sõna sekka – vahelduvad Fixi igihaljaste lauludega.

Linnamuuseumi direktori Risto Lehiste teatel juhatab seansi sisse Heino Maripuu lühikommentaar ja muusikalise tervituse teeb Fix. Ansambli asutaja Väino Landi sõnul osalevad seansil ka esimeses koosseisus mänginud Mait Eelrand ja Mart Kuurme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles