Berk Vaher: mis on Tartu, kes on Tartu 21. sajandil? (7)

, Tartu 2024 taotluse koostaja
Copy
Berk Vaher
Berk Vaher Foto: Sille Annuk

Mis on Tartu? Kuidas on Tartu muutunud ja muutumas? Neid küsimusi on mulle esitanud mitmed välisajakirjanikud, keda Euroopa kultuuripealinna aasta siia toob. Huvi Tartu vastu on siiras ning nad aduvad ka tiitliaasta üht peamist eesmärki: värskendada ja avardada linna ja regiooni identiteeti. Kas tartlased on muutusteks valmis?

«Miks jäi kultuuripealinna avalavastusest välja Tartu ise?» Nii küsib Aigi Viira 30. jaanuari Õhtulehes, õigupoolest kanaldades mitme siinse kultuuritegelase esmamuljeid. Pealtnäha tobe ja pealiskaudne küsimus – kui avamine toimus Tartu südames Emajõe kallastel, meie oma inimeste osalusel, ei saanud Tartu sealt ju kuidagi välja jääda. Ent jällegi – süvenemisel osutub see üdini küündivaks mureks Tartu identiteedi pärast. Paraku aga väljendab ka selle identiteedi suletust.

Nõnda küsija(te)l paistab olevat juba selge ja kivisse raiutud, mis see «Tartu ise» on ja mida see pole. Ent ka või just seepärast ongi vaja Euroopa kultuuripealinna programmi – et raputada jäika enesekuvandit, avada Tartut teistele vaatenurkadele ja äratundmistele lähemalt ja kaugemalt.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles