Linnaraamatukogu näitus toob skulptuurid rahvale lähemale

Tartu Postimees
Copy
Tartu Oskar Lutsu nimelisse linnaraamatukokku sättis oma töö üles ka skulptor Paul Mänd (fotol), kes valmistas J. V. Jannseni näo järgi plastportree, pani selle pähe põlema pirni ja nimetas töö «Rahvavalgustajaks».
Tartu Oskar Lutsu nimelisse linnaraamatukokku sättis oma töö üles ka skulptor Paul Mänd (fotol), kes valmistas J. V. Jannseni näo järgi plastportree, pani selle pähe põlema pirni ja nimetas töö «Rahvavalgustajaks». Foto: Eneken Maripuu

Tartu linnaraamatukogu peamajas saab tänasest 20. aprillini tutvuda Eesti kujurite ühenduse skulptuurinäitusega «Kirjanduslikud kujud». Näitus toob skulptuurid lähemale kultuurihuvilistele inimestele, kes liiguvad raamatukogus, ning kõnetab neid juba neile omases ja tuttavas keskkonnas.

Skulptoritest on Oskar Lutsu nimelise linnaraamatukogu näituseprojektiga ühinenud Tiiu Kirsipuu, Anne Rudanovski, Eneken Maripuu, Leena Kuutma, Paul Mänd, Mari Hiiemäe ja Tõnis Paberit. Projekti kureerib Eneken Maripuu.

«Kirjanduslike kujude» hulgast võib leida klassikalisi portreid, nagu Pallases õpetava Tõnis Paberiti kipsis portree Jaan Malinist ja turbast portreed Indrek Hirvest. Aga ka mitte nii traditsioonilisi, nagu Paul Männi plastportree J. V. Jannsenist, mille peas põleb pirn ja pealkirjaks on «Rahvavalgustaja». Inspiratsiooni on saadud kirjandusest, näiteks Mari Hiiemäe keraamilises töös «Vares ja Rebane» või Leena Kuutma teoses «Inimese kapike», mis on valminud Viivi Luige ainetel. Anne Rudanovski «Paku tööle nimi» valmis koostöös Luuluriga ja Eneken Maripuu kutsub üles lugema väärtkirjandust libauudistest võetud üleskutsega, eksponeerides «Tõde ja õigust». Tiiu Kirsipuu puudekorv on rääkimata lugude kogum, mida saab lugeda halgudelt.

«Kirjanduslikud kujud kutsuvad inimesi kirjanduslikule kohtumisele raamatukokku,» sõnas näituse kuraator Eneken Maripuu.

«Kirjanduslikud kujud» on alates eelmise aasta emakeelepäevast liikunud Saue valla raamatukogudes. Igas raamatukogus peatus korraga üks skulptuur ja kümne kuuga tehti skulptuuridega tuur raamatukogudele peale. Näitus võeti kokku 2024. aastal, kui eesti kirjanduse päeval kohtusid kõik skulptuurid Keilas Harju maakonnaraamatukogu galeriis. Tartu linnaraamatukokku jõudsid skulptuurid peale emakeelepäeva ja linnaraamatukogu on esialgu planeeritud näituse viimaseks eksponeerimise paigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles