Keeleteo ühe peaauhinna teenis välja Sulev Kuuse ja Toivo Maimetsa koostatud rakubioloogia õpik

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Fotojäädvustus rakubioloogia õpiku esitluselt eelmise aasta sügisel.
Fotojäädvustus rakubioloogia õpiku esitluselt eelmise aasta sügisel. Foto: Sille Annuk

2023. aasta keeleteo konkursi peaauhinna pälvis Sulev Kuuse ja Toivo Maimetsa koostatud eestikeelne ülikooliõpik «Rakubioloogia», aga ka Kohtla-Järve lasteaiaõpetaja Aleksandra Danštšikova loodud arendavad õppevideod eesti keeles. Rahvaauhinna võitis noor luuletaja ja laulukirjutaja Eik Erik Sikk.

Ministritest koosnev žürii tõstis 32 kandidaadi seast esile veel kolme mullust keeletegu: Natalja Kitami loodud Facebooki gruppi «Räägi minuga», Helle Metslangi jt koostatud teost «Eesti grammatika» ning Asta Õimu koostatud üldharivat raamatut «Eesti keele teetähised».

Eestikeelse hariduse toeks

«Peaauhinna võitnud keeleõppe videod ja eestikeelne ülikooliõpik on küll erinevatele sihtrühmadele, kuid eesmärk on sama – toetada ja arendada eestikeelset haridust,» ütles haridus- ja teadusminister Kristina Kallas. «Nüüd, eestikeelsele haridusele ülemineku algusaastal on sellised õppematerjalid märgilise tähendusega. Ida-Virumaa õpetaja videote loomise algatus näitab tõsist pühendumust ja soovi muuta eesti keele õppimine lastele atraktiivsemaks ja huvitavamaks.»

Õppevideod on loonud Kohtla-Järve lasteaiaõpetaja Aleksandra Danštšikova. Videod on tasuta kättesaadavad, lihtsad ja sobivad lastele juba varases eas, kuid neid saab kasutada ka täiskasvanute õpetamisel.

Ülikooliõpiku «Rakubioloogia» koostajad on Sulev Kuuse ja Toivo Maimets ning toimetajad Mart Viikmaa ja Rein Sikut. Õpik toob tippteaduse eesti üliõpilaseni emakeeles. Keele ja mõtlemise lõiming kinnistab rohkem selgeid seoseid eri suundade vahel, kui võimaldanuks mõne võõrkeelse õpiku tõlge.

Tähelepanu all nii punk kui ka räpp

Rahvahääletusel kogus enim hääli noor luuletaja ja laulukirjutaja EiK, kodanikunimega Eik Erik Sikk. EiK kirjutab laulusõnad eesti keeles ning teeb oskuslikult riime ja sõnamänge. Mullu ilmunud kuuenda albumi «ei lase sul magada» laule nimetab ta mõtestatud tümakaks, kus kohtuvad punk ja Jaak Johansoni sõnad house-muusika ja peavoolu räpiga.

Grupi «Räägi minuga» lõi Natalja Kitam Facebookis 2018. aastal ja 2023. aasta lõpuks kuulus sinna üle 21 000 inimese. Grupis antakse soovitusi eesti keele õppimisel ning see on kohtumispaigaks kõigile, kes tunnevad huvi eesti keele ja meele vastu.

«Eesti grammatika» on koostanud Helle Metslang, Mati Erelt, Külli Habicht, Tiit Hennoste, Reet Kasik jt. Viieosaline raamat kirjeldab tuhandel leheküljel eesti keele ehitust alates häälikutest kuni lausete ja dialoogideni.

Raamatu «Eesti keele teetähised» koostaja on Asta Õim, toimetaja Jüri Valge. Raamat annab ülevaate eesti (kirja)keelest 13.–21. sajandil, keeleloo märgilise tähendusega sündmustest ning eesti keelt mõjutanud uurimustest-ettevõtmistest.

Eesti keelele mainet juurde

Keeleteo konkurss tunnustab tegusid, mis suurendavad eesti keele tuntust ja mainet, väärtustavad eesti keele õpetamist, õppimist ja oskamist, soodustavad eesti keele kasutamist ja staatuse kindlustamist ning edendavad eesti keele talletamist ja uurimist.

Konkursil antakse välja kaks auhinda: peaauhind ja rahvaauhind. Peaauhinna otsustavad taasiseseisvunud Eesti haridus- ja teadusministrid, rahvaauhind selgitatakse avaliku hääletuse teel. Keeleteo konkurssi korraldavad haridus- ja teadusministeerium ja emakeele selts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles