Osa kliinikumist kolib suvel Lõunakeskuse kaubanduspargis valmivasse hoonesse (1)

Tartu Postimees
Copy
4000-ruutmeetrises hoones avavad uksed Tartu ülikooli kliinikumi uuringukabinetid, Ikea planeerimis- ja vastuvõtupunkt, Masku mööblikauplus ning tehnosüsteemide haldaja Pristis.
4000-ruutmeetrises hoones avavad uksed Tartu ülikooli kliinikumi uuringukabinetid, Ikea planeerimis- ja vastuvõtupunkt, Masku mööblikauplus ning tehnosüsteemide haldaja Pristis. Foto: AB Peil OÜ

Lõunakeskuse kaubanduspargi Ränirahnu tee 21 hoonesse tulevad tippklassi kuuluvate radioloogiliste seadmetega Tartu ülikooli kliinikumi uuringukabinetid. Uus keskkonnasäästlik hoone valmib 2024. aasta suvel.

Tartu ülikooli kliinikumi radioloogiakliiniku juhi Pilvi Ilvese sõnul on Lõunakeskusesse laienemise eesmärk lühendada radioloogiliste uuringute järjekordi, aga ka liikuda haiglakeskkonnast välja patsientidele lähemale.

«Radioloogiliste uuringute vajadus suureneb pidevalt ning uuringujärjekorrad püsivad pikad just ambulatoorsete patsientide puhul. Edaspidi on Lõunakeskuse Ränirahnu üksuses võimalik patsientidele teha kompuutertomograafilist uuringut, magnetresonantstomograafia uuringut, samuti mammograafiat ja ultraheliuuringut. Nii suurendab kliinikumi Lõunakeskuses asuv üksus patsientide ligipääsu skriiningutele, eeskätt mammograafia ja kompuutertomograafilisele kopsuvähi skriiningule. Keerulisemad uuringud jäävad Maarjamõisa meditsiinilinnakusse,» selgitas Ilves.

Ta lisas, et pärast hoone valmimist 2024. aasta suvel, alustatakse keeruliste tippklassi radioloogiliste seadmete seadistamist. Esimesed patsiendid plaanitakse vastu võtta 2024. aasta sügisel.

Tartu Lõunakeskuse tegevjuhi Marju Jeedase sõnul on kaubanduspargi uus hoone Ränirahnu tee 21 üks kõige innovaatilisem keskus Lõuna-Eestis.

«Lõunakeskuse kaubanduspargis on kõik olemas, alustades poodidest ja lõpetades kliinikumiga. Kliendile on oluline, et keskuses on nii poed, tervishoid kui ka meelelahutus. Nii saab ta kõik teenused ühest kohast ja säästab oluliselt oma aega. Seda enam oleme õnnelikud, et meie juures avab uksed Tartu ülikooli kliinikum, mis loob lõunaeestlastele paremad võimalused arstiabi saamiseks,» sõnas Jeedas.

Uuel hoonel on A-energiaklass ning seal on rakendatud paljusid tänapäeva parimaid praktikaid, sealhulgas on katusel 350 kW päikesepark. Hoone juurde rajatakse 140 auto parkimiskohta ning parklal kuni kolmekümne elektriautode laadimiskoha valmidus. Ränirahnu tee 21 on kergliiklusteedega ühendatud ka ülejäänud Lõunakeskuse kaubanduspargiga ning erilist tähelepanu on pööratud jalgrataste parkimisele, samuti sujuvale sõidule: ülekäigud on ühes tasapinnas, et jalgratta, tõukeratta, vankri või ratastooliga oleks mugav liigelda.

Koostöös OÜ-ga Plaan tehtud haljastusprojekt näeb alale ette kuni 19 taimeliiki, seejuures arvestatakse elurikkusega ja kliimamuutustega kohanemisega, näiteks kuumasaared ja üleujutused. Ka on haljastuses lähtutud eritasandilistest taimedest (puud, põõsad, kõrrelised, muru), et vältida Eestis levinud igavaid ja elurikkusevaeseid muru ja puudega haljasalasid.

Uues 4000-ruutmeetrise kogupinnaga hoones avavad uksed Tartu ülikooli kliinikumi uuringukabinetid, Ikea planeerimis- ja vastuvõtupunkt, Masku mööblikauplus ning tehnosüsteemide haldaja Pristis. Hoone ehitab Ehitustrust. Arhitekt on AB Peili arhitekt Ülo Peil.

Hoone juurde rajatakse 140 auto parkimiskohta ning parklal on kuni kolmekümne elektriautode laadimiskoha valmidus.
Hoone juurde rajatakse 140 auto parkimiskohta ning parklal on kuni kolmekümne elektriautode laadimiskoha valmidus. Foto: AB Peil
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles