Tartu aitab noori tagasi kooli või tööle

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tartu linnas on küll mitmeid koolist eemale jäänud noortele suunatud teenuseid, aga nad ei jõua nendeni iseseisvalt.
Tartu linnas on küll mitmeid koolist eemale jäänud noortele suunatud teenuseid, aga nad ei jõua nendeni iseseisvalt. Foto: Kristjan Teedema

Tartu alustab Tartu linna noortegarantii tugisüsteemi (NGTS) projekti, mille eesmärk on toetada 15–29-aastaseid haridusest ja tööelust kõrvale jäänud noori.

Tartus on töötukassa andmetel 2023. aasta novembri seisuga registreeritud veidi üle tuhande noore, kes ei tööta, õpi ega osale pakutavates tugiteenustes. Spetsialistide sõnul on lähima viie aasta jooksul see arv pigem kasvutrendis ning olemasolevad teenused katavad praegu vaid esmavajadused.

Tartus on küll mitmeid noortele suunatud teenuseid, aga noored ei jõua nendeni iseseisvalt. Noored vajavad tuge nii vaimse tervise teemadel kui ka oma elutee kujundamisel ning selleks on vaja luua vastavaid toetavaid süsteeme, ütles Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna noortevaldkonna juht Helen Siska.

Tartu linna noortegarantii tugisüsteemi (NGTS) projekti eesmärk on tööellu või tagasi kooli suunata vähemalt veerand sellistest noortest. Suurt rõhku pööratakse asutuste koostööle, Tartus pakutavatele teenustele ja võrgustikutööle.

Projekti koordinaatori Elen Hermansoni sõnul on projekt äärmiselt vajalik just tuleviku peale mõeldes. «Noortegarantii tugisüsteem on investeering tulevikku. On oluline, et iga noor inimene, olenemata tema sotsiaal-majanduslikust olukorrast, võiks saavutada oma täieliku potentsiaali,» sõnas ta

Noortegarantii tugisüsteemi kaudu on mitteõppival ja -töötaval noorel võimalus saada mitmekülgset abi, et oma kooliteed või tööle suundumist toetada. Näiteks on noorel võimalus saada personaalset tuge heaoluspetsialistidelt, kelle abiga saab osa kuuekuulisest mentorprogrammist. Seal selgitatakse välja tema hetkeolukord, misjärel koostatakse tulevikusoovidest ja -vajadusest lähtuvalt tegevuskava. Programmi vältel on noorel võimalik saada psühholoogilist nõustamist, käia koolitustel, grupitegevustel ning tööpraktikal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles