Tartus levib uus ohtlik narkootikum, mis on ilmselt võtnud juba kaks elu

Kristofer Seema
, reporter
Copy
Kriminaalbüroo juhi Rain Vosmani sõnul on uus ohtlik narkootikum nõudnud sel aastal juba paar inimelu. Pilt on illustratiivne.
Kriminaalbüroo juhi Rain Vosmani sõnul on uus ohtlik narkootikum nõudnud sel aastal juba paar inimelu. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik

Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juhi Rain Vosmani sõnul on nad viimase kolme kuu jooksul märganud, et fentanüüli kõrval on levima hakanud väga ohtlik narkootikum nimega isotonitaseen ehk rahvakeeli nitaseen.

«See tuli meie piirkonda sisse eelmise aasta detsembris Lätist. On mingil määral fentanüüli aseaine, aga veel kangem ja veel ohtlikum. Tänaval maksab nitaseeni gramm ligikaudu 200 eurot,» rääkis Vosman.

Tegelikult jõudis tappev narkootikum Eestisse 2022. aastal, aga Tartus ja Lõuna-Eestis on selle suuremat levikut märgatud just viimase kolme kuu jooksul.

«Meil on olnud lähiminevikus paar surmajuhtumit. Me küll alles ootame nende konkreetsete surmade ja põhjuste ekspertiisi vastuseid, ent ma hoiatan juba ette nitaseenide ohtlikkusest. Kõigest milligrammiga koguse eksimus ja tulemus on surm,» rääkis Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juht.

Vosman ütles, et nende eesmärk on ühest küljest peatada aine levik, aga veel tähtsam on säästa inimelusid.

«Meie narkomaanidel puudub kogemus nitaseeni doseerimisel ja üledoos on väga kerge tulema. Kümnele inimesele narkojoobe tekitamiseks piisab 0,00025–0,001 grammist puhtast protonitaseenist,» kirjeldas Vosman aine ohtlikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles