Raadi idaneb igast otsast. Kas Annelinn kärbub?

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Ermi tänava ja Stardiraja vahelisele platsile rajab Reterra Estate enam kui kahesaja korteriga asumi. Muu hulgas on sinna kavandatud üks seitsmekorruseline maja.
Ermi tänava ja Stardiraja vahelisele platsile rajab Reterra Estate enam kui kahesaja korteriga asumi. Muu hulgas on sinna kavandatud üks seitsmekorruseline maja. Foto: Kristjan Teedema

Pärast Eesti Rahva Muuseumi (ERM) uue peamaja valmimist 2016. aastal on Raadi piirkonnast tasapisi kujunenud Tartu kinnisvaraarenduse kese. Kui kõik laabub plaanipäraselt, lisandub järgmise kümmekonna aasta jooksul Raadi alevisse veel vähemalt 2000 kodu, kuhu mahub elama ligi 6000 inimest. See tõotab mõjutada ka vanemaid linnaosasid.

Veel pikalt pärast Eesti taasiseseisvumist valitses Raadi omaaegse sõjalennuvälja alal ja selle ümbruses hale tühjus: lokkas võsa ning mitmel pool meenutasid endisi aegu punaväelastest maha jäänud lobudikud või muud lagunenud rajatised.

Ka kohe pärast ERMi maja valmimist ei olnud piirkonnas suuri muutusi näha, kuid tasapisi võttis uuselamute ehitus tuurid üles ning nüüd võib rääkida juba intensiivsest linnastumisest, mida iseloomustab niinimetatud Bilbao efekt. Tartu rahvastiku- ja elamuprognoosi teinud geograaf Antti Roose nimetab Raadi piirkonda tinglikult isegi 21. sajandi Annelinnaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles