Tartu ja Tallinna verekeskused võtsid kasutusele ühise doonoriportaali

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Veredoonor. Pilt on illustratiivne.
Veredoonor. Pilt on illustratiivne. Foto: Raul Mee

Veebruari lõpust läksid Tartu ülikooli kliinikum ja Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskused üle ühisele doonoriportaalile. Nüüd on Tartu ja Tallinna doonorite andmed kokku koondatud. 

Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse juhi Helve Königi sõnul oli üleminek ühisele portaalile hädavajalik samm nii riikliku andmebaasi poole kui ka doonori mugavuse nimel.

«Siiani toimetasid kõik verekeskused oma andmebaasiga, mis teiste haiglate verekeskustega ei ühildunud,» selgitas Köning.

«Lisaks sellele, et kahel verekeskusel on nüüd ühine andmebaas, mis lihtsustab igapäevast tööd, on kliinikumi ja regionaalhaigla doonoritel võimalik samas portaalis broneerida vereloovutuse aeg ja täita küsimustik. Uues süsteemis on viimase kümne aasta jooksul Tartu või Tallinna verekeskust külastanud doonorite andmed.»

Ta lisas, et kui broneerida uues portaalis vereloovutuseks aega, pakub süsteem selle järgmiseks päevaks. «Soovime olla maksimaalselt paindlikud ning kui doonorile sobiks tulla kohe samal päeval pärast aja broneerimist ning küsimustiku täitmist, on ta ka samuti verekeskusesse väga oodatud. Võtame kõik doonorid alati vastu,» sõnas König.

Uuendusena saavad uut doonoriportaali kasutada ka juba esmased doonorid, kes pole varem verd loovutanud. 

2023. aastal tegid doonorid Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuses 15 563 vereloovutust, millest 4935 doonoripäevadel väljaspool verekeskust. Kliinikumi verekeskus ootab doonoreid esmaspäevast kolmapäevani kell 8–17, neljapäeval kell 8–18 ning reedel kell 8–15. Doonoriks sobib terve, puhanud, söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–65 eluaastat. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles