Uputus jääb Emajõel tänavu tulemata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kroonuaia silla all kõnniteel loksub vesi.
Kroonuaia silla all kõnniteel loksub vesi. Foto: Kristjan Teedema

Emajõgi ujutas möödunud nädalal üle Kroonuaia silla alused kõnniteed, kuid suure tõenäosusega on see ainus ebamugavus, mida linlased peavad sel kevadel suurvee pärast taluma.

Eile lõuna paiku oli Emajõgi kerkinud Tartu kesklinnas oma arvestuslikust nulltasemest kõrgemale 204 sentimeetrit. Ööpäevane tõus oli tagasihoidlik – 2,3 sentimeetrit.

Mullune 315, rääkimata tunamullusest 330-sentimeetrisest näidust, jääb tänavu nägemata. Seetõttu ei tule ka suurveest tingitud tänavasulgemisi Vana-Ihastes ning vee väljapumpamist Supilinna-tagusest tiigist.

Kõik Emajõge toitvad jõed on hakanud langema, märkis Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi hüdroloog Ene Randpuu. Tema hinnangul võib jõgi kerkida veel kuni kümme sentimeetrit. «Kui just ei tule palju lund ja see korraga ära ei sula,» lisas Randpuu. Veetase on aga vaatamata rekordnumbrite ärajäämisele ikkagi üle keskmise.

Hüdroloogi kinnitusel oli lumikate Tartumaal tänavu õhuke ja kohalikud jõed kergitasid kogu talve madalana püsinud Emajõge umbes pool meetrit. Rohkem tõid vett Pedja ja Põltsamaa jõgi Pandivere kõrgustikult, mille kevadine suurvesi jäi vaid pisut mullusest madalamaks.

Veel pisut võib jõge paisutada nüüd vaid Võrtsjärve ja Peipsi täitumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles