Paavo Matsin esitleb Pawel Graf von Mazini romaani surnuist üles äratatud kirjandusklassikuist

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Paavo Matsin näitab, et romaani «Death Café» on trükitud rohkem kui üks eksemplar.
Paavo Matsin näitab, et romaani «Death Café» on trükitud rohkem kui üks eksemplar. Foto: Erakogu

Paavo Matsin on lugejate ette andnud uue romaani. Sedakorda on kaanele trükitud pealkirjaks «Death Café» ja autorinimeks Pawel Graf von Mazini.

Raamatu idee kohta väidab autor, et see tuleb tema lapsepõlvest, kui ta igatses lugeda raamatut, milles tegutseksid tegelased väga erinevatest lemmikraamatutest üheskoos. Või oleksid nad isegi mõne ühe ja sama kuninglik-muinasjutuliku õukonna liikmed. Ka kirjanikud tundusid autorile lapsepõlves väga salapäraste isikutena, kellest ta oleks tahtnud rohkem teada.

«Death Café» esikaas.
«Death Café» esikaas. Foto: Repro

«Death Café» tegelasteks on surnuist üles äratatud ja nüüdisaegsesse Euroopasse elama saadetud eesti kirjandusklassikud Oskar Luts, A. H. Tammsaare, Betti Alver, Juhan Liiv ja Uku Masing. Episoodilisemates rollides on Ernest Hemingway jt. Kuidas võiksid elada ja millest mõelda need suured kirjanikud nüüdisajal? Mida ja kus nad sööksid? Millest nad kirjutaksid? Keda nad armastaksid ja vihkaksid? Sellest kõigest saabki uuest raamatust lugeda.

Kirjastuse Lepp ja Nagel üllitatud romaani «Death Café» esitlus on 6. märtsil kell 17 Tartu ülikooli peahoones tegutsevas kunstimuuseumis. Autoriga vestleb kirjanik, näitleja ja kultuuriloolane Enn Lillemets.

2022. aasta jaanuaris Tartu linnakirjanikuks kuulutatud Paavo Matsin on seni avaldanud viis romaani, mille puhul ta on kasutanud autorina pseudonüümi. Need on Doktor Schwarz («Alkeemia 12 võtit», 2011), Pāvs Matsins («Sinine kaardivägi», 2013), Paša Matšinov («Gogoli disko», 2015, ja «Lenini valss», 2022) ning Friedrich Reinhold Kreutzmatsin («Must päike», 2017).

Romaani «Gogoli disko» eest sai Matsin nii Eesti Kultuurkapitali kirjanduse sihtkapitali proosapreemia kui ka Euroopa Liidu kirjandusauhinna. Romaan «Kongo tango» (2019) tõi talle esikoha Eesti kirjanike liidu 2019. aasta romaanivõistlusel. Praeguseni on tema teoseid tõlgitud rohkem kui 15 keelde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles