Perearste ähvardavad lunaraha nõudvate häkkerite tõttu trahvid (4)

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Terviseminister Riina Sikkut (keskel) külastas koos nõunikega möödunud kuul Elva haiglat ning tõdes, et küberturvalisuse tagamiseks tuleb leida kõigile sobivad lahendused, sest perearstid ei pea olema IT-spetsialistid.
Terviseminister Riina Sikkut (keskel) külastas koos nõunikega möödunud kuul Elva haiglat ning tõdes, et küberturvalisuse tagamiseks tuleb leida kõigile sobivad lahendused, sest perearstid ei pea olema IT-spetsialistid. Foto: Sille Annuk

Ajal, mil eestlased on perearstide ja tervishoiuteenuste kättesaadavusega rekordiliselt rahulolematud, on arstide tööd hakanud segama hirm trahvide ees, mis ähvardavad patsientide isikuandmete valesti hoiustamise korral arstid purupaljaks teha.

Perearstikeskustele kehtestati seadusega küberturvalisuse nõuded juba 2018. aastal, ent Eesti infoturbestandardi (E-ITS) rakendamise kohustus jõustus 2022. aastal. Kogu selle aja on riigi infosüsteemi amet (RIA) tegelenud ka perearstide koolitamise ja nõustamisega küberturbe teemadel ja otsinud lahendusi, kuidas muuta nõuete täitmist neile lihtsamaks. Ent näiteks Elva haiglas töötavatel perearstidel oli nõuetest arusaamiseks vaja palgata IT-spetsialist.

Trahv kogu eluks

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles