Spordimuuseumi kuulsuste halli lisandus viis uut liiget

Tartu Postimees
Copy
Üks kuulsuste halli lisandunud sportlasi on kettaheitja Gerd Kanter.
Üks kuulsuste halli lisandunud sportlasi on kettaheitja Gerd Kanter. Foto: Eesti Spordimuuseum

Eesti spordi- ja olümpiamuuseumis asuvasse Eesti spordi kuulsuste halli valiti 2023. aastal rahva ja ekspertkomisjoni koostöös uued liikmed. Sportlastest lisandusid kettaheitja Gerd Kanter, purjetajad Tõnu ja Toomas Tõniste ning maadleja August Neo. Spordi mõjutajana osutus valituks korvpallitreener Edgar Naarits.

2023. aasta lõpus oli kõigil huvilistel võimalik spordimuuseumi kodulehel esitada kuulsuste halli uute liikmete kandidaate, kelle seast lõpliku valiku tegi komisjon.

Komisjoni kuuluvad Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi, Eesti olümpiakomitee, Eesti olümpiaakadeemia ja Eesti spordiajakirjanike seltsi esindajad.

«Eesti spordi kuulsuste halli uute liikmete väljakuulutamine on alati põnev sündmus, mille kaudu saame tõsta esile meie spordi suurkujusid läbi ajastute,» sõnas spordimuuseumi juhatuse liige Siim Randoja.

Kõik kuulsuste halli liikmed saavad spordi- ja olümpiamuuseumi püsinäituse väärikaimasse saali personaalse eriväljapaneku: seinasuurusele ekraanile projitseeritava videoloo, autahvli, eluloo arvutikonsoolil ning võimalusel esemelise väljapaneku.

Kuulsuste halli uued liikmed

Sportlased:

Gerd Kanter, olümpiavõitja, maailmameister, kes on kolm korda valitud aasta meessportlaseks Eestis.

Tõnu ja Toomas Tõniste, kahekordsed olümpiamedalistid, Euroopa meistrid ja paljukordsed Eesti meistrid purjetamises klassis 470. Kolmel korral on nad valitud Eesti aasta võistkonnaks.

August Neo, kahekordne olümpiamedalist ja viiekordne Euroopa meistrivõistluste medalist. Ta oli seitsmekordne Eesti meister vabamaadluses, viiekordne Eesti meister Kreeka-Rooma maadluses ja 28-kordne Eesti koondislane.

Spordi mõjutaja:

Edgar Naarits, läbi aegade Eesti kõige tulemuslikum korvpallitreener ja spordipedagoog, Eesti meeskonna treenerina NSV Liidu meistrivõistluste kuld, hõbe ja pronks (1949–1959), Eesti naiskonna treenerina NSV Liidu meistrivõistluste hõbe neljal hooajal järjest (1957–1961), NSV Liidu teeneline treener.

Eesti spordi kuulsuste hall austab ja tõstab esile Eesti spordi läbi aegade mõjukaimaid sportlasi ja taustajõude.

2020. aastal valis komisjon kuulsuste halli avaliikmeteks 50 eelmise sajandi silmapaistvat sportlast ja sporditegelast ning see on aasta-aastalt täienemas mõne Eesti spordiloo suurkujuga, kelle karjääri lõpust on möödunud vähemalt viis aastat.

Eesti spordi kuulsuste halli praeguste liikmetega saab tutvuda spordimuuseumi kodulehel või kohapeal muuseumi lahtiolekuaegadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles