Nõos hakkab tehisaru lihatooteid valmistama

Tartu Postimees
Copy
Nõo lihatööstuse tegevjuhi Ragnar Loova sõnul on ettevõte viimastel aastatel panustanud ja investeerinud üha rohkem innovatsiooni ning tööprotsesside automatiseerimisse.
Nõo lihatööstuse tegevjuhi Ragnar Loova sõnul on ettevõte viimastel aastatel panustanud ja investeerinud üha rohkem innovatsiooni ning tööprotsesside automatiseerimisse. Foto: Sille Annuk

Esimese toiduainetööstuse ettevõttena Eestis hakkab Nõo lihatööstus koostöös Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudiga katsetama uudseid tehisintellekti- ja robootikalahendusi, mis aitavad lihatööstusel oma tootmisprotsessi optimeerida ja tõhustada toodete kvaliteedikontrolli.

Tehisintellekti- ja robootikakeskus AIRE valis Nõo lihatööstuse ja Tartu ülikooli arvutiteaduse instituudi koostööprojekti välja oma ideekorjes. Üheskoos selgitatakse välja võimalused, kuidas tehisintellektiga teha tootmisliinil kvaliteedikontrolli. Demoprojektis osalemine aitab tootmisettevõtetel enne investeerimist katsetada tehisintellekti- ja robootikalahendusi ja seeläbi julgustada edasisi investeeringuid tehnoloogiatesse.

«Toiduainetööstustes on tootmise digiteerimine möödapääsmatu, kui me soovime laieneda välisturgudele, optimeerida oma kulusid ning muuta tootmine tõhusamaks,» põhjendas Nõo lihatööstuse tegevjuht Ragnar Loova tehisintellekti katsetamist nende ettevõttes. Projekti tulemusi on oodata aasta lõpuks.

Loova sõnul on Nõo lihatööstus viimastel aastatel panustanud ja investeerinud üha rohkem innovatsiooni ning tööprotsesside automatiseerimisse, et tulla turule uudsete toodete ja senisest keskkonnasäästlikumate pakenditega. Selle vajaduse on tinginud nii majandusolukord, keskkonnanõuded kui ka tarbijate võimalused ning ootused.

Tartu Ülikooli arvutiteaduse instituudi tehisintellekti lektori Ardi Tampuu sõnul on masinnägemise tehnoloogiad piisavalt küpsed, et neid tööstuses protsesside jälgimiseks ja vigade tuvastamiseks kasutada.

«Ma usun, et tänu vabavaralistele mudelitele on varsti masinnägemise lahendused sama lihtsasti kättesaadavad kui veebilehed. Vaja on vaid olemasolevaid tööriistu veidi kasutusjuhtudele kohandada ning kasutaja jaoks õigesti pakendada,» ütles Tampuu. Tema sõnul on AIRE demoprojekt hea viis selle tehnoloogia kättesaadavuse näitlikustamiseks.

Tehisintellekti- ja robootikakeskust AI & Robotics Estonia (AIRE) kaasrahastab Euroopa Liidu digitaalse Euroopa programm (European Digital Innovation Hubs ehk EDIH programm) ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Nõo lihatööstus on üks juhtivaid kodumaisel kapitalil põhinevaid lihatööstusi, mis annab tööd üle 200 töötajale, millega on Lõuna-Eestis olulisemaid tööandjaid ning kohalikku ühiskonnaellu panustajaid. Nõo lihatööstus pälvis 2021. aastal EASi, Eesti kaubandus-tööstuskoja ja Eesti tööandjate keskliidu korraldatud Eesti parimate ettevõtete konkursil aasta pereettevõtte tiitli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles