Rain Palmiste: kõik ei ole halvasti, hinnad stabiliseeruvad (1)

Rain Palmiste
, pagaritööstuse Mantinga Eesti juht
Copy
Rain Palmiste
Rain Palmiste Foto: Rene Riisalu

Aasta algas tulise debatiga hindade üle. Ennekõike võrreldi ja analüüsiti toidukaupu, sealhulgas seda, kui palju letihinnast saavad näiteks tootja, pood ja riik maksudena. Kuigi kõlama jäi hinnakasv ja põhjendusi oli paljudelt, ei ole olukord siiski lootusetu.

Tootjatel ei ole enam ühtegi loogilist põhjendust, miks sedavõrd suurel määral peaks hind tõusma võrreldes näiteks eelmise aasta sama kuuga. Kui vaatame detsembrikuud, siis hinnad kerkisid laias laastus käibemaksu tõusu mõjul, mida oli oodata, sest tootjatel pole võimalik seda tõusu enda kanda võtta. Tootjatel ja sissetoojatel pole ruumi hindu alandada just suurenenud kulude tõttu ning kulud on tõusnud mitmes valdkonnas – palgasurve, logistika, laokulud.

Suurt hinnatõusu ma selleks aastaks enam ei ennusta, küll aga näeme endiselt seda, et inimesed panevad ostukorvi üha enam kampaaniatooteid. See survestab kahtlemata toiduainete tootjaid, importijaid ja jaekette tegema üha agressiivsemaid kampaaniaid, et tarbijaid hoida ning juurde võita. Kampaaniates tehakse järjest sügavamaid allahindlusi, et hoida tootmis- või tarnemahte, sest kui tootmismaht või tarned kukuvad, kipub ühe ühiku hind kasvama. Seda üritataksegi suuremahulise kampaaniaga vältida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles