Tartus toimub talvevaheajal hariduslaat

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Hariduslaat toimub sedapuhku Variku koolis.
Hariduslaat toimub sedapuhku Variku koolis. Foto: Kristjan Teedema

Homme, 28. veebruaril peetakse Tartu Variku koolis hariduslaata, kus on end sisse seadnud 31 töötuba, samuti saab osa hinge paitavatest kultuurielamustest.

Selleaastane hariduslaat on järjekorras juba kuues. Laada üks korraldajatest, Tartu Kivilinna kooli direktor Karin Lukk rääkis, et nende aastate jooksul on head mõtted ja ideed leidnud tee õpitubadest haridusasutustesse üle Eesti.

Head ideed

«Osalejad on tagasisides jaganud rõõmu ja tänu selle eest, et laadal kogetu on aidanud neil lahendada nii mõnegi mure, õpetanud kasutama uut meetodit või andnud värskendavat hoogu põnevate teemade avastamisel,» rõõmutas Lukk.

Ta lisas, et see kõik on võimalikuks saanud tänu sellele, et paljud koolid ja lasteaiad on olnud valmis jagama oma teadmisi ja kogemusi. «Tähistamaks seda kuueaastast ühist teekonda on selle aasta hariduslaada teema «Koos liigume kaugemale»,» ütles Lukk.

Hariduslaada avab Tartu linnapea Urmas Klaas. Tema sõnul on just koostöö ja avatus need olulised väärtused ja märksõnad, mis on Tartu kandnud ja kannavad ka hoogsalt edasi. Päeva oodatuimad külalised on aga hoopis Education Estonia meeskonnast.

Education Estonia on haridus- ja teadusministeeriumi loodud algatus, et tutvustada Eesti haridust ja kogemusi laias maailmas. Meeskonna esindajad Eva Toome ja Kai Koort räägivad sellest, kuidas saaks Eesti tegemisi laiemalt näidata, samuti Eesti kooli ja lasteaia edumudelist.

Lai valik õpitube

Laadal toimub 31 poole tunni pikkust õpituba. Teemade ring, milles haridustöötajad ennast täiendada saavavad, on lai: alates õuesõppimisest kuni meetoditeni, kuidas mitmekultuurilises klassiruumis toimetada.

Õpetajatega koos õpivad ka haridusasutuste juhid ning seeläbi on võimalik täiendada oma teadmisi vestlustes juhi tööst või tutvuda õpetajat toetava juhtimise mudeliga.

«Haridusinimesed on ilmselt kõik kogenud ühise tegutsemise väge. Tänapäeva elutempo sunnib meid sageli liigselt kiirustama, mis aga ei pruugi alati edu tuua,» avab Karin Lukk tänavuse hariduslaada juhtmõtet. «Seepärast ongi kasulikum kohe alguses otsustada minna edasi meeskonnana, mille liikmed vajadusel kas pidurdavad tormakust või annavad õigel hetkel hoogu juurde. Selline edasiminek kannab kaugele.»

Hariduslaada õppimispäeva lõpetab kultuuriline pool, kus osalejad saavad valida muusikalise ja sõnalise kava vahel: muusikalist elamust loob Mari Kalkun ning sõnalist seiklust muinasjuttudes koos muusikalise uitamisega pakuvad Piret Päär ja Kulno Malva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles