Tartumaa idusektori ettevõtete käive kasvas mullu 226,7 miljoni euroni

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Suurim tööandja oli Tartu maakonna idusektori ettevõtetest Playtech, kus töötas aasta lõpu seisuga 644 inimest.
Suurim tööandja oli Tartu maakonna idusektori ettevõtetest Playtech, kus töötas aasta lõpu seisuga 644 inimest. Foto: Kristjan Teedema

Startup Estonia ning maksu- ja tolliameti andmetel kasvas Tartus ja Tartumaal tegutsevate idusektori ettevõtete käive 2023. aastal võrreldes aasta varasemaga neli protsenti ehk 226,7 miljoni eurole, keskmine brutopalk ulatus kohalikes iduettevõttes 3026 euroni.

Startup Estonia juht Eve Peeterson tõstis esile, et mullu keskendusid Tartumaa iduettevõtjad efektiivsuse tõusule ja kasumlikkuse kindlustamisele. «Esmajärjekorras hoiti käibeid ja kasumlikkust ning tänu asutajate kogemusele ja pühendumusele õnnestus kohalikel idusektori ettevõtetel saavutada stabiilsus ning käivet ka mõnevõrra kasvatada vaatamata globaalsele majanduslangusele,» kommenteeris Peeterson pressiteates.

Eesti startup-ökosüsteemi andmebaasi kohaselt tegutseb Tartus ja Tartumaal 119 idusektori ettevõtet. Tartumaa idusektori ettevõtetest tegid mullu suurima käibe, 53,5 miljonit eurot Boku Network Services Estonia, Playtechi käive oli 51,6 miljonit eurot ja Messente Communicationsil 24,1 miljonit eurot.

Tartumaale registreeritud iduettevõtted kaasasid 2023. aastal kokku 2,1 miljonit eurot ning sõlmisid kuus tehingut. Suurima investeeringu on kaasanud Crespect – 600 000 eurot. Suuremaid investeeringuid on kaasanud ka KappaZeta – 480 000 eurot ja Gearbox Biosciences – 380 000 eurot.

Statistikaameti andmetel töötas 2023. aastal Tartu maakonda registreeritud iduettevõtetes vähemalt ühe päeva 844 töötajat ehk 14 protsenti kõikidest Eesti idusektoris hõivatud töötajatest. Keskmine brutopalk ulatus kohalikes iduettevõttes koguni 3026 euroni. Suurim tööandja oli Tartu maakonna iduettevõtetest Playtech, kus töötas aastas 644 inimest. Maakonna suurimate tööandjate esikolmikusse mahuvad ka Glia, kus töötas 151 inimest, ja Boku Network Services Estonia 102 töötajaga.

Maksu- ja tolliameti andmetel tasusid Tartumaa idusektori ettevõtted 2023. aastal riigile 42,8 miljonit eurot makse, sealhulgas 41,2 miljonit eurot tööjõumakse, mis on 13 protsenti kõikidest Eesti iduettevõtete tasutud tööjõumaksudest. Suurimad tööjõumaksude maksjad olid Playtech 17,8 miljoni euroga, Glia 4,9 miljoni euroga ja Boku Network Services Estonia 2,6 miljoni euroga.

Tartus ja Tartumaal tegutsevate iduettevõtete töötajatest 62 protsenti on mehed ja 38 protsenti naised. Idusektori töötajatest 85 protsenti on Eesti kodanikud ning 14 protsendil töötajatest on mõne välisriigi kodakondsus.

 

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles