Linnavalitsus panustab linlaste vaimsesse tervisesse

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Tartu linnas on erinevaid tasuta võimalusi, et enda vaimset tervist toetada.
Tartu linnas on erinevaid tasuta võimalusi, et enda vaimset tervist toetada. Foto: Laila Kaasik

Tartu linnavalitsus pakub ka sel aastal linlastele tasuta vaimse tervise teenuseid. Võrreldes mullusega on lisandunud teenuseid ning kasvanud ka panustatav rahasumma.

Linlastele pakutavate tasuta vaimse tervise teenuste hulgas on psühhosotsiaalne nõustamine, pereteraapia, hingehoidlik nõustamine ning sellest aastast uue teenusena psühholoogiline nõustamine ja eakate tugigrupid. 

Erinevad mured

Vaimse tervise probleemid ja neist tulenev elukvaliteedi langus on kujunemas tänapäeva maailma järgmiseks pandeemiaks, sõnas linnavalitsuse tervishoiuteenuse juhataja Piret Väljaots. Seetõttu soovibki linnavalitsus lisaks riiklikule tervishoiusüsteemile ning teistele tasuta teenustele pakkuda tartlastele veel tuge.

Linnavalitsuse pakutavatele teenustele saab inimene ise pöörduda. «Pärast rahastusotsuse saamist jagame teenuseosutajate kontaktandmeid ja infot selle kohta, kuidas teenusele registreerida,» selgitas Väljaots.

Infot jagatakse Tartu linna koduleheküljel ja sotsiaalmeediakanalites, samuti teavitatakse Tartu linna perearste ning teisi koostööpartnereid.

Väljaotsa sõnul lahendavad tasuta teenused vaimse tervisega seotud muresid mitmest otsast. Esiteks saavad inimesed võimalikult kiiresti abi ja tuge ning tasuta teenustega võetakse vähemaks koormust ka tervishoiusüsteemilt.

«Kui inimene saab oma muredele võimalikult kiiresti ja lihtsasti abi, ei peagi ta ehk ootama psühhiaatri vastuvõtuaega ega koormama tervishoiusüsteemi, samuti ei muutu tema probleemid suuremaks,» selgitas Väljaots.

«Nii jääb psühhiaatritel aega tegeleda inimestega, kes vajavad tõesti juba tervishoiusektori abi oma vaimse tervise probleemide lahendamisel.»

Rohkem raha

2023. aastal oli projekti kogumaksumus 134 790 eurot, mis saadi toetusena riigi tugiteenuste keskuselt, ning linnavalitsus projekti rahaliselt ei panustanud.

Tänavu on projekti maksumus 206 992 eurot. Tartu linnavalitsus panustab 62 077 eurot ning ülejäänu loodetakse saada riigi tugiteenuste keskuselt toetusena.

Riigi tugiteenuste keskuse programmi «Vaimse tervise teenuse toetus kohalikule omavalitsusele 2024. aastal» rahastuse taotlemine algas 14. veebruaril ning pidi kestma 30. novembrini või nii kaua, kuniks raha otsa saab. Nõnda juhtuski ja nädal hiljem, 21.veebruaril suleti taotlusvoor.

«Lühidalt öeldes esitati nii palju taotlusi, mis kogusummas ületasid toetuseks eraldatud eelarve. Peale esitamist kontrollitakse kõikide taotluste vastavust ja hinnatakse taotlusi. Alles pärast seda tehakse toetuste rahastamise otsus,» selgitas riigi tugiteenuste keskuse kommunikatsiooniosakonna juhataja Madle Mereste.

Rahastusotsused tehakse märtsi lõpuks.

Abi on olemas

Tasuta teenuseid pakub ka Peaasi.ee, mis korraldab vaimse tervise kohvikuid ning pakub ka eri vormides nõustamist. Vaimse tervise kohvikud toimuvad iga kuu viimasel laupäeval ning Tartus korraldatakse neid Reval Cafe kohvikus Kvartali kaubanduskeskuse lähistel.

Peaasi.ee psühholoogi Andreas Holsti sõnul ei pea nõustamisele või vaimse tervise kohvikusse pöördumiseks iseenesega täiesti puntras olema, vaid eesmärk võib olla ka puhtalt eneseareng. «Hea vaimne tervis ei tähenda ainult probleemide puudumist, vaid teisest küljest ka päriselt head enesetunnet, motiveeritust, head toimetulekut enesele sätitud ja ühiskondlike ootustega,» selgitas ta.

Ta lisas, et psühholoogilist nõustamist võiks mõtestada samamoodi kui nahaarsti juures käimist, kord aastas oleks päris hea, sest märksa lihtsam on probleeme ennetada kui tagajärgedega tegeleda.

Peaasi.ee pakub kuni 26-aastastele tasuta nõustamisteenust, tasuta on ka Peaasi.ee e-nõustamine. Samuti on nende kodulehel hulganisti materjali, mida lugeda ja seeläbi abi leida.

EGELI RAUDMÄE

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles