GALERII Rahingel tõusis lipp varahommikul tihedasse uttu, kohal oli nii kahe- kui ka 93-aastane eestlane

Copy

Mida teha Eesti vabariigi sünnipäeval? Võtta vähemalt viis minutit aega selleks, et mõelda, mis meil on hästi. Niisuguse ettepaneku tegi Tartu linnapea Urmas Klaas 24. veebruari hommikul Rahinge külakatla juures, mille lipuvardasse tõusis päikesetõusul kell 7.23 sinimustvalge lipp ja inimesed laulsid Eesti hümni.

Niisugust kogukonna sündmust on Rahinge külaseltsi eestvedaja Külli Pann korraldanud juba seitse aastat järjest ning ta rõõmustas südamest kõigi üle, kes kohal viibisid.

Linnapea üleskutse peale arvas ta küll, et viiest minutist jääb väheks kõikide heade asjade meeldetuletamiseks – seda aega võiks võtta palju rohkem.

Üks hea asi oli tema meelest seegi, et näiteks Rahingele, mis varem kuulus Tähtvere vallale ja nüüd on Tartu linna osa, koguneb igal aastal 24. veebruari hommikul aina rohkem ja rohkem inimesi. Kaasas on lapsed, kes on samuti üles äratatud ja kes võivad päeva lõpul, mil uudistes näidatakse lipu heiskamist Pika Hermanni torni, öelda, et nemadki tegid sedasama, aga Rahingel.

Randy Ivanov oli liputseremooniale kohale tulnud teiselt poolt Tartut Raadilt koos oma kahe pojaga: 2-aastase Oliveri ja 9-aastase Oskariga. Varase ülestõusmisega polnud kellelgi probleeemi, kuna peres on ka beebi, kes koos naisega seekord veel koju jäi. Pidupäeva kavatsevadki nad veeta oma perega ja üheskoos vanavanematega, kes selleks puhuks on samuti külla kutsutud.

Kui tseremoonia õuel sai peetud, kutsus Külli Pann inimesi külakatlasse, mis ajalooliselt  ongi olnud katlamaja. Seltsi liikmed olid tuppa katnud laua suupistetega ja kuum kohv termosest oli samuti võtta.

Keskel istub 93-aastane Liia Tamme, tema kõrval 2-aastane Oliver.
Keskel istub 93-aastane Liia Tamme, tema kõrval 2-aastane Oliver. Foto: Sille Annuk

Külamajja päeva algust tähistama tuli ka 93-aastane Liia Tamme, kes on oma elust 53 aastat pidanud kohalikus majandis raamatupidaja ametit. Ta silmad särasid ja sõbranna oli samuti kaasas.

Varahommiku Rahingel tegid eriliseks ka kaitseliidu Tartu maleva 1. malevkonna mehed eesotas nooremleitnant Assar Jõgariga. See malevkond loeb end 1940. aastani eksisteerinud Tartu maleva Vabadusristi Vendade malevkonna õigusjärglaseks.

Esiplaanil nooremleitnant Assar Jõgar, kes andis pidulikult üle Vabadusristi Vendade malevkonna embleemid neile rivisolijaile, kel tänavu sai kaitseliidus aktiivsest tegutsemisest aasta täis.
Esiplaanil nooremleitnant Assar Jõgar, kes andis pidulikult üle Vabadusristi Vendade malevkonna embleemid neile rivisolijaile, kel tänavu sai kaitseliidus aktiivsest tegutsemisest aasta täis. Foto: Sille Annuk

Päev algas päikesetõusu ajal küll väga uduselt, aga kõik teadsid, et päike tõuseb alati. Ka siis, kui väljas on udu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles