GALERII Kuldse Tammeoksa saajad Aare Kalson, Merike Kull ja Kulvo Tamra andsid intervjuu igaüks omal teemal

Copy

Tartumaa omavalitsuste liit tunnustas maakonna kõrgeima teenetemärgiga kolme suurepärast inimest, kelleks on loomaarst ja ettevõtja Aare Kalson, Tartu ülikooli liikumislabori juhataja Merike Kull ning Vanemuise kontserdimaja kauaaegne juht ja nüüdne orkestrant Kulvo Tamra. Nad kõik on väärt Kuldset Tammeoksa.

Spordipedagoog, loomaarst ja ettevõtja Aare Kalson on elupõline seakasvataja, kelle üles ehitatud pereettevõtetes on esindatud lihatootmise ahel alates aretusest ja seakasvatusest kuni lihatoodete valmistamise ja müügini.

Põllumees põline rikas

Vasula Farmide ja lihatööstuse tegevus on sea- ja lambakasvatus ning jahutatud liha väärindamine lõpptoodanguks. Värsket liha ja lihatooteid müüakse Vasula kaubamärgi all nii Vasulas, Tartus, Ahjal kui ka Põlvas. Moodsa loomapidamise praktika edendamiseks teeb ettevõte koostööd Eesti maaülikooliga. Aare Kalson on Tartumaa põllumeeste liidu juhatuse liige.

Tartumaa teenetemärgi eest tänab loomaarst ja ettevõtja Aare Kalson.
Tartumaa teenetemärgi eest tänab loomaarst ja ettevõtja Aare Kalson. Foto: Kristjan Teedema

Aare Kalson, mis saab loomakasvatusest tulevikku silmas pidades? Ajal, mil on ülimoodne liha mitte süüa! Ajal, mil loomapidamises nähakse keskkonnale ohtu, juba sõnnik ise on ohtlik, see eraldab kasvuhoonegaase, saastab vett ja õhku! Moodsa aja jätkusuutlikkuse parim strateegia on nüüd rohepööre.

«Neid kriise tuleb meil veel ja veel ... Need teevad meid tugevamaks, aitavad välja selekteerida, kes ettevõtjatest jätkavad ja lähevad edasi, kes lõpetavad ja asuvad muule teele,» vastas Aare Kalson. «Aga inimesed on söönud liha ja loomseid valke aastatuhandeid, siin ei juhtu midagi veel ... Nagu iga majandus areneb spiraali mööda, nii ka meie võime minna korraks alla, et siis jälle tõusta, kui oleme võtnud kasutusele uusi tehnoloogiaid ja söötmismalle. Jah, ka inimeste teadlikkus muutub. Liha süüakse ehk teisel moel serveerituna. Aga liha jääb. Sest asendamatuid aminohappeid me ei saa mitte kusagilt mujalt kui loomsest valgust. Kui me tahame, et meie lapsed sünniksid tervelt ja kasvaksid tugevaks ning elu ikka edasi läheks, siis aminohappeid on hädasti vaja. Sünteesitud aminohapetega me väga kaugele ei jõua.»

Koolikultuuri edendaja

Kuldse Tammeoksa märgi sai ka spordipedagoog ja -teadlane, Tartu ülikooli liikumislabori juhataja Merike Kull, kes on andnud suure panuse Eesti õpilaste füüsilise ja vaimse tervise edendamisse. Ülikooli liikumislabori ja Eesti koolide koostöös sündinud haridussprogrammi «Liikuma kutsuv kool» sihiks on olnud muuta liikumine koolikultuuri osaks. Et see toetaks õppimist, suhteid ja tervislikku arengut nii aine- kui ka vahetundides, nii kooliteel kui ka huvitegevustes.

Eestis tegutseb juba 209 liikuma kutsuvat kooli, neist 32 Tartus ja Tartumaal.

Tartu ülikooli liikumislabori juhataja Merike Kull.
Tartu ülikooli liikumislabori juhataja Merike Kull. Foto: Kristjan Teedema

Merike Kull, palun jagage mõnd Tartu ülikooli liikumislabori eriti poppi ideed, mis liikumakutsuva kooli programmis parasjagu ilma teeb!

«Gümnaasiumiõpilaste tunniplaanidesee on võimalik panna liikuma kutsuvaid valikained, nagu näiteks tantsimine ja jooga,» vastas Merike Kull. «Ja viimased uuringud on näidanud, kuidas õpilased neid valikaineid naudivad. Ühed gümnaasiumipoisid ütlesid hiljuti, et nad ei teadnudki, et neile meeldib tantsida. Liikuma kutsuv valikaine aitas neil sellest aru saada. See nende vastus tegi mulle südamest rõõmu.»

Fagotipuhuja mõnus elu

Kuldse Tammeoksa sai Vanemuise kontserdimaja kauaaegne juht Kulvo Tamra, kes on enam kui 20 aasta jooksul seisnud selle eest, et Vanemuise kontserdimaja oleks kõrgkultuuri edendaja ja hoidja Lõuna-Eestis. Kulvo Tamra on panustanud paljude suurürituste õnnestumisse, nende seas on Montserrat Caballè, Jose Carrerase ja Kiri Te Kanawa kontserdid, Saaremaa ooperipäevad, Tartu popkooripidu, suvelavastus «Tönk» ning paljud Tartu ilmalikud ja vaimulikud laulupeod. Kulvo Tamra on Eesti kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupi esimees.

Kolm Kuldset Tammeoksa üheskoos. Ettevõtja Aare Kalson, spordipedagoog ja -teadlane Merike Kull ning orkestrant Kulvo Tamra.
Kolm Kuldset Tammeoksa üheskoos. Ettevõtja Aare Kalson, spordipedagoog ja -teadlane Merike Kull ning orkestrant Kulvo Tamra. Foto: Kristjan Teedema

Kulvo Tamra, kuidas teie elu nüüd käib? Võtate hommikul fagoti ja kõnnite orkestriproovi?

«Jah, just!»

Mis Vanemuise sümfooniaorkestri proovisaalis praegu ees on?

«Puccini «Turandot», siis kevadkontserdi kava, Erkki-Sven Tüüri «Tormiloits» ja ... Päris tihe graafik. Õhtul etendused, päeval uute asjade ettevalmistamine.»

Kas olete kontserdimaja juhi rollist ilusti ikka välja saanud?

«Mu põhimõte oli, et ükskõik, kes see uus inimene mu asemel tuleb, mina teda õpetama ei hakka. (Vanemuise kontserdimaja uus juht Sander Tamm asus ametisse 30. oktoobril 2023 –  A.J.) Et kui tema tuleb, teeb ta samuti, nagu minagi omal ajal tegin – ikka oma oskuste ja suutmise järgi. Sest keegi ju halvasti teha ei taha, kõik me tahame hästi teha.

Mul oli see (juhi kohalt loobumise) otsus mõnda aega juba mõttes, seda oli keeruline langetada. Aga otsuseid on vaja elus teha, ja kui tunned, et see on õige otsus, siis päevapealt!»

See näitab teid üsna julge mehena. Seda võiks isegi eeskujuks seada!

«Eks me kõik oleme üksteisele eeskujuks. Lugupidamine teise inimese vastu on väga oluline. Ja me ikka vaatame ka teiste järele, et kuidas nemad teevad. Peamine, et teiste peale ei tuntaks kadedust. See on kõige hullem asi, see pärsib arengut. Inimestesse tuleb uskuda.»

Esineb Haldi Välimäe.
Esineb Haldi Välimäe. Foto: Kristjan Teedema

Kuldse Tammeoksa märgi said pikaajalise väljapaistva tegevuse eest kolm tublit inimest 23. veebruaril Tartu ülikooli muuseumi valges saalis. Pidupäevakõne pidas Tartumaa omavalitsuste liidu juhatuse esimees Jarno Laur. Koosviibimise teise poole sisustas lauludega Haldi Välimäe, kes saatis end ise kitarril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles