AJAKAVA Tartus saab vabariigi aastapäeva tähistada mitmel pool ja mitmel moel

Tartu Postimees
Copy
Eesti lipu austamise tseremoonia leiab traditsiooniliselt aset 24. veebruaril kell 10 Tartu tähetorni juures.
Eesti lipu austamise tseremoonia leiab traditsiooniliselt aset 24. veebruaril kell 10 Tartu tähetorni juures. Foto: Sille Annuk

Laupäeval on Eesti Vabariigi 106. aastapäev. Päeva muudavad pidulikuks kümned ettevõtmised üle riigi ning võimalusi Eesti iseseisvuse tähtsustamiseks ja pidutsemiseks on Tartuski terve rida.

Iseseisvuspäev algab Tartu lähistel Rahinge Külakatla juures, kus kell 7.30 heisatakse pidulikult sinimustvalge riigilipp.

Kella 8 paiku viivad ametikandjad pärjad Pauluse ja Raadi surnuaial asuvatele Vabadussõja mälestusmärkide juurde.

Kell 9.15 algab Tartu Vabadussõja mälestussamba Kalevipoeg juures Kaitseliidu Tartu maleva ja üliõpilasorganisatsioonide rivistus. Osalevad Tartu linnavalitsuse ja volikogu esindajad, Kaitseliidu Tartu malev, Naiskodukaitse, Kodutütred, Noored Kotkad, 2. jalaväebrigaad, akadeemilised organisatsioonid, Kaitseväe Akadeemia, Politsei- ja Piirivalveamet, Päästeamet, Vanglateenistus. Sõna saavad linnavolikogu esimees Kaspar Kokk ja Kaitseliidu Tartu maleva kaplan Priit Tamm.

Kella 10ks on linlased oodatud traditsioonilisele Eesti lipu austamise tseremooniale Toomemäele tähetorni juurde. Sõnavõttudega esinevad linnapea Urmas Klaas, Tartumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees ja Tartu vallavanem Jarno Laur, EELK Tartu praostkonna praost Kristjan Luhamets ning Eesti Üliõpilaste Seltsi abiesimees Oliver Ney. Esinevad puhkpilliorkester Tartu, Tartu Akadeemiline Meeskoor, Eesti Maaülikooli meeskoor Gaudeamus, Tartu meeskoor Akadeemiline Emajõgi, Haaslava meeskoor, Eesti Metsatöötajate meeskoor Forestalia. Tartu tähetorn on pärast tseremooniat huvilistele avatud kella 13ni (sissepääs kõigile tasuta).

Kell 11 leiab Raekoja platsil aset Kaitseliidu Tartu maleva liikmete ergutamine ja uute liikmete vande andmine. Kõigile huvilistele on avatud Kaitseliidu tehnika- ja relvanäitus. Tutvuda saab ka Politsei- ja Piirivalveameti, Päästeameti ja Vanglateenistuse tehnika ja tööga.

Kell 12–13 Raekoja on huvilised oodatud lustima raekoja esisele uisuplatsile. Saab uisutada rahvaliku muusika saatel, mida pakub folklooriansambel Maatasa. Et uisurahvapidu oleks tõeliselt rahvalik, ootavad korraldajad peolisi jääle rahvariietes või nõnda, nagu pandi end riidesse 1918. aasta talvel.

Kell 12 peavad talisuplejad Anne kanali ääres kostümeeritud «Pingviinide paraadi».

Eesti Rahva Muuseumi uksed on vabariigi aastapäeval avatud kell 10–18. Kell 14 algab sealsel silla-alal kontsert «See Eestimaa on jäetud Sulle». Lavale astuvad Jalmar Vabarna, E STuudio tütarlastekoor, E STuudio kammerkoor, Elleri tütarlastekoor, E STuudio koori- ja tantsukooli lauljad ja tantsijad. Kontserdi kunstiline juht ja dirigent Külli Lokko.

Pidupäeva tähistavaid sündmusi leiab ka mujalt Tartu- ja Jõgevamaalt. Näiteks ka Alatskivil võib uudistada kaitseliidu varustust ning tunda end hästi rahvapeol. Peipsi kaldal algab aga vabariigi aastapäeva õhtul pöörane täiskuusööming, kus on avatud hulk kohvikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles