VIDEO Tartu ülikooli kliinikumis juhatavad robotid patsientidele teed (3)

Copy
Kliinikumi õenduse ja patsiendikogemuse juht Ilona Pastaruse sõnul on robotid samm edasi selles suunas, et inimestel oleks haiglas orienteeruda mugav ja lihtne.
Kliinikumi õenduse ja patsiendikogemuse juht Ilona Pastaruse sõnul on robotid samm edasi selles suunas, et inimestel oleks haiglas orienteeruda mugav ja lihtne. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli kliinikumi peamajas L. Puusepa 8 on nüüd liikvel robotid Linda ja Kalev, kes aitavad arstilt abi otsijatel üles leida õige osakonna või infopunkti.

Hiiglaslikku hoonesse appi võetud robotid ristiti Lindaks ja Kaleviks seetõttu, et kasutajatega räägivad nad eesti keeles. Kui inimene on robotil asuval ekraanil oma sihtkoha valinud, palub robot endale järgneda. Liikumise ajal mängib teejuht ka vaikset taustamuusikat.

Viisakus ennekõike

Robotid on Maarjamõisa haigla esimesel korrusel ning neisse on seadistatud praegu 25 sihtkohta. Kui aga otsitav koht jääb mõnele muule korrusele, juhatab robot külastaja õige lifti juurde.

Kui aga mõni inimene peaks Linda või Kalevi teele ette juhtuma, jääb robot seisma ja palub, et talle teed antaks, ning kui soov täidetud, jätkab oma teed.

Robot liigub pool meetrit sekundis ehk 1,8 kilomeetrit tunnis. See kiirus sai paika sätitud eelmisel aastal katseprojekti käigus ning on piisavalt aeglane, et ka karkudega patsient robotile järele jõuaks.

Roboti seadistamise juures oligi kõige keerulisem just haiglale omase liiklusega arvestamine. «Seadistamisel oli oluline arvestada nii automaatselt avanevate uste kui ka haiglas liikuvate ratastoolide ja vooditega,» selgitas kliinikumi informaatikateenistuse arendusosakonna projektijuht Richard Jalakas.

Piisavalt aeglaselt

Kalev ja Linda liiguvad 55 sentimeetri laiusel alal ja pigem koridori ääres, et seal kõndijaid vähem segada. Robotid on 112 sentimeetrit pikad, kumbki neist kaalub 38 kilo.

Kuidas robot töötab, näeb videost.

Kliinikumi õenduse ja patsiendikogemuse juhi Ilona Pastaruse sõnul on Kalevi ja Linda kasutuselevõtt oluline samm, et patsientidel ja külastajatel oleks kliinikumis mugav ja lihtne liikuda. «Soovime Linda ja Kalevi abil vähendada nii väikeste kui suurte patsientide ärevust, mis sageli kaasneb haiglakülastusega, ning hõlpsamalt jõuda õigesse sihtkohta,» lisas ta.

Roboteid on kaks, nii et teejuhi saab kampa võtta nii Lunini kui Puusepa tänava poolsest sissepääsust. Linda ja Kalev näitavad teed igal nädalapäeval hommikul poole kaheksast kuni õhtul kella seitsmeni.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles