Tartu Ülikooli ajaloo muuseum kutsub teeõhtule Ain Riistaniga

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ettekande «Ajaloolise Jeesuse erinevad palged» peab Toomemäel Tartu Ülikooli Uue Testamendi lektor ja religiooniuuringute teadur Ain Riistan.

Ehkki Jeesuse isikukuju on meie kultuuriruumis hästi tuntud, on siiski vähem teada tõsiasi, et teda puudutavad tänapäevased ajalookäsitlused on väga mitmekesised ja üksteisest kohati suuresti erinevad, tutvustas oma ettekande teemat Riistan ise.

«Maalimalõppu kuulutav apokalüptiline prohvet, iseäralik juudi vagamees, domineerimissüsteemidele vastu astunud vabadusvõitleja, vägivallatuse eestkõneleja, küünikust filosoof, müstik ja alternatiivtarkuse õpetaja, kuradi vastu astunud pühamees, šamaan - need on vaid mõned näited värvikatest akadeemilistest portreedest, mis Jeesusest maalitud on.»

Ettekandes tutvustab uurija nende käsitluste olulisemaid põhipunkte ning kutsub arutlema ka akadeemilise ajalookirjutuse võimaluste ja viiside üle.

Seekordne «Teeõhtu teadlasega» algab 5. aprillil kell 17.15 Tartu Ülikooli ajaloo muuseumi konverentsisaalis. Järgmisel teeõhtul, 9. mail räägib Eesti Maaülikooli taimekaitse osakonna juhataja ja professor Marika Mänd teemal «Mesilasperede kadumise sündroom – mis selle taga on?».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles