VIDEO JA PILDID Värsked aukodanikud jagasid soovitusi vabariigi aastapäeva tähistamiseks

Uuendatud 22. veebruar 2024, 22:52
Copy

Kui valitsusjuhi Kaja Kallase, linnapea Urmas Klaasi ja linnavolikogu juhi Kaspar Koka kõned peetud ning aukodaniku aunimetused ja Tartu Tähed kätte antud, algas ERMis Eesti Vabariigi 106. aastapäeva tähistamisel kontsert, kus kõlasid Hando Runneli luuletuste tuntud viisistused.

Lavale astusid muusikud Kulno Malva (torupill ja akordion), Silver Sepp (löök- ja puhkpillid) ning Ruslan Trochynskyi (tromboon).

Kontsert

Alates esimesest laulust, milleks oli Vello Toomemetsa «Tõuse üles ja läheme ära» kuni viimaseni, milleks oli Rein Rannapi «Ilus maa», saatsid esitusi laulude sisuga kooskõlas taustaks kuvatud videod. «Ilusa maa» refräänifraasile «Ilus, ilus, ilus on maa, ilus on maa, mida armastan» õhutas Silver Sepp kogu silla-ala täitnud publikut kaasa laulma.

Ekraanidele kuvatud visuaalid oli loonud Gabriela Urm. Kontserdi lavastanud Ivar Põllu oli koos nelja-viie abilisega «Uurali kaja» näituse ukse juures ning juhtis valgustust, heli ning liikuvaid ja liikumatuid pilte. Neil oli abiks kümmekond arvutit koos suuremate ja väiksemate kuvaritega.

Pooletunnine kontsert lõppenud, astusid soovijad fotoseina ette. Koos värskete aukodanike Anne Daniel-Karlseni, Mati Karmini ja Enn Lusti ning Tartu Tähe saanud Ivar Dembrovski, Rait Labotkini ja Rufina Noorega tegid ühise pildi peaminister Kaja Kallas, linnapea Urmas Klaas ja linnavolikogu esimees Kaspar Kokk.

Küsitlus

Enne suupistete ja jookide juurde asumist vastasid mõned neist küsitlusele, mis koosnes ühest küsimusest: «Mida soovitate Tartu Postimehe lugejatel ja vaatajatel mõtelda või teha Eesti Vabariigi aastapäeval, 24. veebruaril?».

Peaminister Kaja Kallas: «Ma soovitan kõigil süüa kiluvõileiba. Nooremad küll väga ei taha seda, aga tegelikult on see väga-väga hea. Teil Tartus on muidugi oma traditsioonid, aga mulle Tallinnas meeldib sellel päeval käia lipuheiskamisel – et hommikul vara minnakse sinna koos lastega ja lauldakse üheskoos, see on väga hea. Meil on palju, mille üle tänulik olla, meil on küll rasked ajad, aga me oleme vabad ja meil siin ei ole sõda.»

Linnapea Urmas Klaas: «Ma soovitan Eesti Vabariigi aastapäeval võtta umbes viis minutit rahulikku aega ja mõelda selle peale, mis on meil hästi. Ja mõelda ka selle peale, kuidas seda head edasi viia. Seda, mis on halvasti, on elus kahtlemata olemas, aga nendel viiel minutil ma soovitan keskenduda heale ja mõelda selle võimendamise peale.»

Füüsikalise keemia professor Enn Lust: «Tuleb uskuda endasse ja jätkata Eesti Vabariigi ülesehitamist vaatamata mõnele praegusele probleemile, tuleb ka mõtelda elukeskkonna olulisele parandamisele sellega, kui võtta kasutusele kaasaegsed energiatootmise tehnoloogiad ja panna need ühiskonna teenistusse.»

Skulptor Mati Karmin: «Soovitan Eesti Vabariigi aastapäeval lihtsalt rõõmus olla ja ka mõelda rohkem kui tavaliselt. Tuleb ikka iseendaks jääda ja talupojatarkust tarvitada. Kõike, mida pakutakse, ei ole vaja tõe pähe võtta.»

Lastearst ja psühhiaater Anne Daniel-Karlsen: «Sooviksin, et iga inimene oleks 24. veebruaril oma sõbra kõrval, et ta leiaks enda sees rahu, õnnetunde ja jätkumise tunde.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles