1. koht Mõisanurme mõjukas ehk Kuidas keeruline sisepoliitika-aasta presidendi tabeli tippu tõstis

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Pildil Eesti Vabariigi President Alar Karis.
Pildil Eesti Vabariigi President Alar Karis. Foto: Elmo Riig

Kuidas siis juhtus nii, et kolmandat aastat vabariigi presidendi ametis olev Alar Karis mõjukate tabelis esimest korda esikohale tõusis? Tartu Postimees on mõjukate pingeridu kokku seadnud ka varem ja Karis on avaliku võimu kategoorias platseerunud kahel aastal kõigest neljandale positsioonile. Kui toimetus nüüd oma hääletustulemused kokku lõi, polnud kahtlust, et toimunud on muutus. Üllatus oli see aga esmapilgul toimetusele endalegi.

Mõnes teises olukorras võinuks tulemus olla teine. Sest mõelgem mõnele paradoksile. On ju president Karis ka ise osutanud neil päevil, kui riigikogu tühikäigul tüli keerutas, et presidendile vaadatakse küsivalt otsa – miks ta küll midagi ei tee? Aga põhiseadus jätab presidendile võrdlemisi kitsad raamid, kuidas asju mõjutada.

Näiteks kohalikus elus on iga linnapea või vallavanema tegutsemisruum võrreldamatult avaram ja kui valimistulemus on volikogu koosseisu soodsalt seadnud, saab ta poliitiliste tegudega mõjutada märksa rohkem. Aga sõna loeb mõnikord sama palju kui tegu. Mõnikord ongi sõna tegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles