Peeter Volkonski saab õudusfilmide festivali tänuauhinna

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Peeter Volkonski
Peeter Volkonski Foto: Sille Annuk

​Tänavuse Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali (HÕFF) tänuauhinna laureaat on tuntud tartlasest kultuuritegelane Peeter Volkonski.

Volkonski pälvib tunnustuse telelavastuse «Kuidas kuningas kuu peale kippus» muusika eest. «Ilma muusikata ei oskaks seda tükki hoopiski ette kujutada,» kirjutas ajaleht Sirp ja Vasar pärast lavastuse esmaeetrit, mis oli 8. novembril 1976.

Dagmar Normeti humoorikatele sõnadele kirjutatud progerokkivad meloodiad, mida esitab ansambel Ruja, tõstsid selle Elvi Koppeli telelavastuse omas ajas jõuliselt esile: see oli rohkem kui lauludega lastelavastus – see oli psühhedeelne rokkmuusikal!

Koos värvikate karakterite ja ülevoolava mängulusti, aga ka tagantjärele üllatava poliitilise alltekstiga pole see mõjutanud mitte ainult mitme põlvkonna lapsi, vaid ka täiskasvanud vaatajaid. Siiamaani tuuakse seda teatrilavadele ja tõlgendatakse sellest pärit laule. Viimastest on tuntuim ansamblite No-Big-Silence ja Kosmikud versioon, mis ilmus 2004. aastal ka plaadina.

«Miks need laulud nii populaarseks said, ei osanud ma seletada siis ega oska ka praegu,» ütles värske laureaat Volkonski. Küll on Ruja liige Jaanus Nõgisto meenutanud tagantjärele muusika salvestamist ja rääkinud, et Volkonski nooti eriti ei tundnud, aga noodid tundsid teda: soovitavad partiid olevat ta neile pigem ette tantsinud ja klaveril mänginud.

Tänuauhinna saab Volkonski koos talle pühendatud üllatusesinemisega kätte Haapsalu festivali avatseremoonial, mis toimub reedel, 26. aprillil. Ühtlasi on HÕFFi kavas legendaarse telelavastuse eriseanss, kus Volkonski räägib põhjalikumalt, kuidas sündis tema muusika.

Telelavastus «Kuidas kuningas kuu peale kippus» põhineb Saksa kirjaniku Joachim Knauthi näidendil, mida on kohendanud ja täiendanud Dagmar Normet. Lavastas Elvi Koppel, kunstnik oli Tiiu Übi. Mängivad Urmas Kibuspuu, Eero Spriit, Anne Paluver, Väino Laes, Aare Laanemets, Kalju Orro, Lauri Nebel, Teet Hanschmidt ja Külliki Saldre, lisaks hulk lapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles